2024-10-28
#榮華茶餐廳 又有一間老店即將結業,趁關門前去襯下熱鬧。我並唔係深水埗街坊,對呢間舖頭冇任何感情,每次行過都會路過而且錯過。喺討論區發現呢間舖頭即將結業,應該係退休,所以想喺佢結業前試下,如果好食就有一個好嘅回憶,唔好食就當送佢最後一程。揀咗下午茶時間兩點開始,叫咗份公司三文治$44,相比起其他舖頭比較輕型,一般會有三塊包而佢只有兩塊,而且餡料唔算好多,不過麵包烘得幾好,仲有少少脆。聽說佢杯茶最出名,今次叫咗茶走,溫度夠,茶香,煉奶份量剛剛好,唔會過甜亦唔會冇料到,真係幾正。有人形容呢間舖頭幾貴,深水埗區嚟講唔化算,但亦有人接近日日幫襯當飯堂,每個人嘅需求都唔同,啱自己食就可以。今次食完,總算有機會同呢間老牌餐廳講再見。榮華茶餐廳深水埗福榮街58號地舖
今次食完,總算有機會同呢間老牌餐廳講再見。
榮華茶餐廳
深水埗福榮街58號地舖