(漢堡&紅豆冰&小背景請看上篇)蛋包飯紅極一時。爆漿、流心、特大……坊間唔少餐廳用勁多蛋營造以上「特效」。打卡係好靚,但完全唔知係食蛋定食飯。「傳統的蛋包飯作法首先將打勻的蛋汁倒入平底鍋,煎成半熟的蛋皮時,再將飯倒入,並將飯給包起來。」(維基百科, 2017)網上見過多間知名蛋包飯專賣店嘅宣傳片,都係將炒飯堆好,然後於上半熟煎奄列,剖一刀,等蛋漿徐徐流下,覆住炒飽。在我眼中,此等菜式是為「蛋蓋飯」OR「蛋衾飯」。為咗爆漿,蛋厚到玉子燒咁,完全失衡。正如你瞓覺衾被會唔會360度咁圍住自己?你背脊掂床,叫做衾,被被包住大家應該知點解掛……終於今日食到蛋包飯!蛋皮好薄,但唔係佢慳料。蛋味本身就好突出,太多只會飽滯,而且薄皮一定難整過厚皮。薄薄一塊皮都能做到完全包住炒飯,難得!蛋皮內層仲要係半生!呢一層蛋漿令蛋皮更加滑,蛋味更濃陏!採用珍珠米炒飯,別具日本風味~豬手係鹽水浸,豬皮煙韌,豬肉入味~但看似平凡嘅蛋皮先係成碟最令我欣賞嘅地方~小食拼盤估唔到咁大份,$45真係幾抵。有炸雞全翼X2、炸芝士薯波、炸魚塊、洋蔥圈,同埋好多薯角。全部都炸得乾身香脆,而且炸皮唔係一式一樣~雞翼嘅係士多FEEL,
(漢堡&紅豆冰&小背景請看上篇)
德國鹹豬手蛋包飯 (咖喱汁)

網上見過多間知名蛋包飯專賣店嘅宣傳片,都係將炒飯堆好,然後於上半熟煎奄列,剖一刀,等蛋漿徐徐流下,覆住炒飽。在我眼中,此等菜式是為「蛋蓋飯」OR「蛋衾飯」。為咗爆漿,蛋厚到玉子燒咁,完全失衡。正如你瞓覺衾被會唔會360度咁圍住自己?你背脊掂床,叫做,被被包住大家應該知點解掛……

終於今日食到

薄薄一塊皮都能做到完全包住炒飯,難得!
蛋皮內層仲要係半生!呢一層蛋漿令蛋皮更加滑,蛋味更濃陏!
採用珍珠米炒飯,別具日本風味~

小食拼盤估唔到咁大份,$45真係幾抵。
炸雞全翼X2、炸芝士薯波、炸魚塊、洋蔥圈,同埋好多薯角。
全部都炸得乾身香脆,而且炸皮唔係一式一樣~雞翼嘅係士多FEEL,較鹹似鹹酥雞嘅炸皮,炸薯波係吉列……微小處見心思~

雞翼好脆!係久遺嘅士多風味~~~

洋葱好甜~

魚仲係好嫰滑~~~

希望佢將來有機會擴充都KEEP住水準啦~
2017-09-14
德國鹹豬手蛋包飯 (咖喱汁)