2022-07-02 418 浏览
今日来到位于中环大馆嘅Between Coffee食个tea。2020开业嘅佢哋希望将艺术融入生活,并且提供精品咖啡同饮料之余,仲提供日式cafe美食。佢分咗食嘢同饮嘢,用餐就要排队坐低等等先。店入面有室内位同室外位,虽然今日有啲热,但系嚟得打卡就梗系坐室外啦。首先试试呢个最signature嘅士多啤梨三文治先,价钱68蚊一件,简单2块面包夹上cream同3粒大大粒切半嘅士多啤梨,就令到个视觉效果好丰富,呢件三文治打卡嚟讲真系相当唔错。入面充满咗cream,而士多啤梨就只有面头𠮶层,个cream冻冻哋食落就好似雪糕。滑身,练奶香,甜甜顺口,再配合埋士多啤梨嘅芳香果味,成个味道发挥得好好。香味充满咗口腔味蕾,真系叫人食唔停口。可惜外面个包真系一般般,有啲似生命面包。而值得一提嘅系佢啲cream好快溶,大热天时落咗单就记住尽快食啦。跟住介绍嘅系雪糕咖啡Affogato,盛惠48蚊。佢呢个咖啡连埋个壶俾你,可观性一流呀。佢嘅咖啡有几款俾你拣,我今次就拣咗只多朱古力味嘅。将啲咖啡慢慢加落去,富娱乐性之余个画面仲好治愉。夏日炎炎加上热咖啡,个雪糕真系以光速之快咁融,所以真系要上枱尽快食。即刻嚟试

Affogato 雪糕咖啡
即刻嚟试试佢,咖啡香浓略带苦味同烘焙味,果然好chocolate。雪糕已经融咗啲但依然保持滑身creamy,真系好食到lam lam脷,食完入口个咖啡仲有好长嘅余韵,齿颊留香。
接著落嚟嘅系烟三文鱼意粉,盛惠128蚊。烟三文鱼,鱼籽,白汁,卖相超吸引,系佢嘅顶头仲有只流心蛋,为碟意粉增加一个层次。
烟三文鱼意粉
即刻试试佢,佢个意粉面条感觉有啲似拉面,就咁食会比较干身,捞埋啲汁就啱啱好。都系𠮶句,上咗枱就好即刻食,摊冻咗佢啲面会痴埋一旧旧。啲烟薰三文鱼细细片都好够味。
烟三文鱼意粉
总括而言呢个意粉味道浓厚之余三文鱼香口出色,但都系要再三奉劝一句,佢出货嘅速度真系相当之快,我谂5-10分钟已经出晒落单嘅所有嘢,所以啲嘢食,食到先叫都唔迟。最后要介绍嘅系呢个属于健康之选嘅饮品,芝麻椰子奶,盛惠68蚊。呢个山形杯真系好盏鬼,杯嘢睇落就好似黑色嘅富士山。
芝麻椰子奶
咁当然要搅匀先饮用啦,黑色嘅其实系芝麻,而白色嘅就系椰子奶呀。杯嘢饮落芝麻味就出啦,反而椰子味就真系无乜,净系饮到椰子奶嘅𠮶种body texture。室内有个自助bar俾你攞餐具同水
自助bar
食饱饱就过去露台睇下风景打下咭,坐咗两个钟都无人赶,呢度绝对系烦嚣嘅中环之中嘅一个chill place 呀。室外怕热?无有怕,佢哋有风扇提供嘅
。此外值得一提嘅系Between Coffee 有个membership计划,由佢地官网就入到个注册画面,消费之后可以储返啲积分之后换现金劵或者礼物,而佢哋迎新优惠会送返张50蚊现金券,今餐即刻试用咗,系work嘅。最后今日埋单总共312,免收加一,用埋迎新50蚊优惠卷最后折实262蚊。
2022-06-26
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐优惠
现金券