2020-11-08
銅鑼灣蒸汽海鮮係旺角開左新分店🤤咁岩樓下又有人派傳單 就上左去開餐😋食完之後 呢一個餐廳值得推薦 食物新鮮同服務一流 由店員幫你整好哂所有野 基本上作為食客既你就係負責放入口既動作only🙈✨✨✨✨✨✨✨佢menu有兩個餐揀 一個係主打鮑魚 另一個係龍蝦 加錢就會有得任飲罐裝或者樽裝野飲✨✨✨✨✨✨✨一開始店員會比一碗原盅燉湯比你 好清甜 應該無乜落味精✨✨✨✨✨✨✨店員會幫你放食物入去個蒸架入面 之後就會㩒埋個timer 響之後就會放係你既碟上面 餐入面包左好多野✨✨✨✨✨✨✨海鮮(鮑魚 胭脂貝 刀貝同鮑魚)海鮮如果新鮮 基本上咩調味都唔需要 就已經好好食 呢間既海鮮就係咁 尤其由店員幫你處理哂 唔會有overcooked既問題 店員提供醬料 但我覺得都唔太需要✨✨✨✨✨✨✨食哂海鮮之後就可以叫其他配料 呢一張紙上面既就係任食既 2.5小時內 我就叫左牛頸脊 蟲草花走地雞 牛丸同粟米牛肉好食 平時食開都係打邊爐既牛頸脊 但係蒸既好似仲有牛味 可能因為無淥過既關係 所以仲好食雞平時自己搞就一定煮到好老 但今次有專業既幫手 好嫩好滑✨✨✨✨✨✨✨跟餐佢會有個八寶飯 有廿四種配料 可以自己
一開始店員會比一碗原盅燉湯比你 好清甜 應該無乜落味精
✨✨✨✨✨✨✨
海鮮(鮑魚 胭脂貝 刀貝同鮑魚)
我就叫左牛頸脊 蟲草花走地雞 牛丸同粟米
雞平時自己搞就一定煮到好老 但今次有專業既幫手 好嫩好滑
✨✨✨✨✨✨✨
跟餐佢會有個八寶飯 有廿四種配料 可以自己㨂中意既八款 之後就會蒸出黎 作為一個飯桶 有d飯落下肚係唔錯 尤其佢個飯蒸得好軟糯同好入味 啖啖都好大陣配料既味 唔會話飯有飯味 餸有餸既味
✨✨✨✨✨✨✨
最後飽飽地 就叫左個黑糖蜂蜜糕 同埋店員上左碗重慶甜品 桂花冰粉
蜂蜜糕即刻蒸 好軟糯 超好食 無死甜既感覺 食多兩件都仲可以 冰粉就幾特別 平時比較少食到桂花味既甜品
食完真係好飽 捧住個肚離開餐廳😋🤤