2025-08-05
老實講,呢間店我已經經過無數次,網上負評如潮,每次都令我卻步。直到最近同事堅持話:「你真係要試吓,唔係你想像中咁。」於是抱住半信半疑嘅心情,同佢走入咗呢間一直被我劃咗問號的韓式麵店〔 排骨辣湯麵 〕一上枱湯色已經吸引。飲落唔算勁辣,但湯底濃郁有層次,辣得溫柔、帶微微甜味,味道厚實得黎唔膩。麵條煙韌有咬口,我幾快就食清晒成碗,同事仲即刻攞我個湯嚟食佢啲麵(佢話自己嗰碗冇咁濃🤣)〔 豬肉蒸餃 〕用蒸籠上,造型加分!餃子體積大大粒,皮厚帶彈性,偏向韓式路線。餡料實淨,唔算多汁,但味道唔錯,熱辣辣食幾滿足。〔 辣牛肉湯麵+泡菜豬肉餃子(同事食)〕湯底比我嗰碗淡啲,辣度亦比較溫和。泡菜餃味道重口少少,酸香開胃,適合鍾意重味嘅人〔 韓式前菜 〕每份set都包小碟泡菜、醃蘿蔔,份量唔多,但作為開胃小食就剛剛好。—Seoul Noodles 銅鑼灣店空間比預期寬敞,有自然光滲入,坐得舒服。平日 lunch hour 去到都已經七至八成滿,明顯係附近上班族嘅飯堂之一—Seoul Noodles (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下4-6號舖—
〔 排骨辣湯麵 〕
〔 豬肉蒸餃 〕
〔 辣牛肉湯麵+泡菜豬肉餃子(同事食)〕
〔 韓式前菜 〕
—
Seoul Noodles (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下4-6號舖