2019-10-24
上年同一大班同事嚟過酒鍋gathering,印象係好高級嘅打邊爐。香港人呢四個幾月都冇乜點抖,今日決定嚟食餐勁嘅,當俾自己嘆一嘆。入到餐廳一坐真係哇咗一聲,對住個維港夜景打邊爐真係好感動。 我地大概八點到入座,餐廳幾乎全滿,好彩有提早book位。即炸手工紫菜響鈴估唔到紫菜同響鈴係咁夾,即叫即炸勁香口。金沙鹹蛋炸魚皮好食到傻咗。啲鹹蛋炸到好香,上枱個陣仲好熱好脆。酒鍋四合一湯底濃湯豬骨鍋:好濃,入味仲有嚿大豬骨四川麻辣鍋:雖然冇得簡辣度,但估唔到又幾麻幾辣喎,唔錯馬來肉骨茶鍋:好夠胡椒味,我鐘意龍蝦海鮮鍋:幾香龍蝦味特盛肉類拼盤(安格斯牛柳粒,安格斯牛肉,雞肉片,黑毛豬腩片,頂級蒙古涮羊肉粒)個人特別鍾意安格斯牛柳粒:必嗌,肉質結實,牛味重安格斯牛肉:雪花紋路油脂分佈均勻海鮮拼盤(海中蝦,大蜆,加拿大長腳蟹,澳洲藍青口)主打chic and shake,即係可以先用湯底煮熟海鮮,放入個袋到再加埋酒鍋嘅秘製醬料,自己shake,又幾有gimmick🤣令到我諗起泰國嘅shakeshake海鮮,佢個醬又幾香口,食唔停口全部海鮮都幾新鮮,特別推薦加拿大長腳蟹,好鮮甜。手打丸 (咪走雞 ,酒鍋熊)
估唔到紫菜同響鈴係咁夾,即叫即炸勁香口。
金沙鹹蛋炸魚皮
好食到傻咗。啲鹹蛋炸到好香,上枱個陣仲好熱好脆。
酒鍋四合一湯底
濃湯豬骨鍋:好濃,入味仲有嚿大豬骨
四川麻辣鍋:雖然冇得簡辣度,但估唔到又幾麻幾辣喎,唔錯
馬來肉骨茶鍋:好夠胡椒味,我鐘意
龍蝦海鮮鍋:幾香龍蝦味
特盛肉類拼盤
個人特別鍾意
安格斯牛柳粒:必嗌,肉質結實,牛味重
安格斯牛肉:雪花紋路油脂分佈均勻
海鮮拼盤
(海中蝦,大蜆,加拿大長腳蟹,澳洲藍青口)
全部海鮮都幾新鮮,特別推薦加拿大長腳蟹,好鮮甜。
手打丸
(咪走雞 ,酒鍋熊)
啱哂我呢啲港女打卡,勁得意,好想講句兔兔那麼可愛,怎麼可以吃兔兔🤣🤣
湯鍋小籠包
又幾好食喎,吸哂啲湯底。
蜂巢豆腐
豆腐吸哂啲湯底,好入味。必點
份量好多,幾彈牙又唔heavy
蔬菜拼盤
打邊爐食多啲蔬菜基本啦
呢一餐好滿意,坐位好夠寬敞,坐得舒服,又有靚景睇,加上食物質素高,full package,下次再嚟過😇