2025-03-28
屋企附近新開咗間越南菜餐廳,平時收工時間見到都會排長龍,難得有得早放,就約埋好朋友一齊食晚飯。🥘我地叫左個胡椒椰子鮮雞鍋,揀左配河粉。雞鍋入面有紅蘿蔔🥕、嫩雞塊。雞湯加埋胡椒食完好暖身,而紅蘿蔔吸收哂雞湯底既精華,好鮮味👍🏼🍝我哋又叫咗軟殼蟹撈檬粉,軟殼蟹炸得金黃酥脆又大件多肉,仲有肉鬆、青瓜絲同花生碎,落埋越式檬汁,一啲都唔膩。我哋跟餐加錢叫咗兩件越式蒜蓉牛油雞翼。雞翼超大件,裹粉再炸過外皮好鬆脆,入面雞肉嫩滑,🥗我最鍾意牛油果米紙卷,入面好多生菜、牛油果都好新鮮,米紙就好軟糯,唔似出面超市買既好靭,點埋個檬汁好清新,正👍🏼🍹野飲朋友點左斑斕生薑茶,斑斕味清香,生薑暖胃,飲落帶甜;我就叫左香茅牛蒡椰子茶,牛蒡味同椰子味突出,仲有一條條嘅椰子肉,飲得又食得。價錢都大眾化,但野食真係有啲水準,唔怪得成日見到都排哂隊等位。