2010-04-20
又係我dr. who,唔知係我唔好彩定係咁啱,呢兩日都係有衰嘢同大家分享。就係呢間位於赤柱嘅Roacksalt,星期六我同我男友仲有佢喺英國嚟嘅上司一齊去赤柱,我地其實都唔知去邊間,點知佢地一齊都話不如呢間拉,其實邊間都冇所謂,最緊要有嘢食因為嗰一刻我個肚已經奏出巴赫嘅交響曲。我地點咗幾個菜:-頭盤:- Tuna Sashimi (我男友) - 可能個sauce唔啱佢胃口拉所以佢唔係咁鍾意,不過我覺得雖然怪怪地但係都幾特別。Blue cheese salad (佢上司) - 佢話好好食,我見佢一條菜都冇留底,生蠔3隻(我叫嘅) - 隻蠔仲細過我隻手指公囉,咁就$88 , 都唔緊要,不過真係好細隻呀!!!!!主菜:-Cod fillet $178 (我男友) - 一上菜隻碟凍冰冰,主菜只係暖暖地一啲都唔熱。我本來叫咗個Chilli mud crab辣椒炒蟹 $328 ,但係佢話冇mud crab所以我叫咗個Rocksalt seafood bouillabaisse $258 (佢話呢個main dish嘅蟹就有) ,所以我同佢上司一人叫咗一個。佢地嘅setting 仲好pro添,有蟹
我地點咗幾個菜:-
頭盤:-
主菜:-
我本來叫咗個Chilli mud crab辣椒炒蟹 $328 ,但係佢話冇mud crab所以我叫咗個Rocksalt seafood bouillabaisse $258 (佢話呢個main dish嘅蟹就有) ,所以我同佢上司一人叫咗一個。佢地嘅setting 仲好pro添,有蟹鉗嗰個鉗同嗰個幼叉,點知... 一上菜我見倒唔係好對路我就即刻叫停然後問題就開始發生.... 個server 之前話有Rocksalt seafood bouillabaisse會有蟹點知一到係變咗蝦!!! 仲有一睇就知唔熱好似整咗好耐咁,個賣相好似一堆死咗好耐嘅海鮮放喺煲水度'拾'咗,個湯好似啲'拾'菜水咁。
我問個中國人隻蟹去咗邊,佢話今日冇蟹,但係點解個尼泊爾仔之前話有嘅? 我地仲有食蟹嘅餐具,佢答我唔倒跟住個鬼佬經理過嚟問我地咩事,我地一五一十咁話比佢知啲嘢食咁咁咁之後佢sorry都唔講,仲問我地想點,我地緊係唔要拉,叫佢扣起哂退咗嗰啲嘢跟住埋單,佢就攞哂啲嘢走,一啲禮貌都冇。我地埋單四佰幾蚊,一枝sparkling water,一杯凍檸茶,Tuna Sashimi $125,Blue cheese salad $98,仲有一碟超級無敵霹靂細生蠔三隻$88,仲要加一添。
佢地本來有枱$1500 嘅生意,點知而家只係得四佰幾蚊,我唔知佢地係唔係覺得啲錢臭唔要呢?
個menu其實好靚,但係服務態度好有問題,定係佢地覺得我地冇錢比呢?????