2016-05-06 575 浏览
尋晚同男友37個月紀念,嚟到Yoho Mall諗住搵間大家都鍾意食嘅餐廳。呢度好多餐廳選擇,有部份都做優惠,包括呢家AppleGreen。入面9成滿座,我相信每枱都係被$ 298嘅二人套餐而吸引入座,我地都唔例外。$298包啲乜呢?首先送上每人一份是日例湯先啦,磨菇薯蓉湯,質感較為杰身,薯蓉香味好重,不過稍加pepper先至有啲味道,同埋食唔到啲粒粒湯料,有返會多啲質感。如果唔係太肚餓嘅話,可以唔好要呢碗湯;不過我係好肚餓嘅,所以就算味道麻麻都飲清光,不浪費。飲完湯當然要食前菜啦,有5款揀,包括凱撒沙律、加洲棒棒雞沙律、薯皮、墨西哥豚肉薄餅等等。嗚吖,樣樣都係我favourite。結果點咗棒棒雞同薄餅,介紹俾男友食!加洲棒棒雞沙律好味嘅地方係有唔同種類嘅蔬菜條啦,雞絲,仲有點睛嘅脆片。軟、爽、脆嘅混合口感,加上酸汁,每一口都好refreshing同開胃。建議食完沙律先食呢個墨西哥薄餅,皆因佢味道偏濃,咁呢個食起上嚟就無咁滯。兩塊薄餅夾住嘅係cheese同豚肉,又係脆同軟嘅混合口感,好滿足!有幾口會食到啲酸青瓜同菠蘿,中和晒啲重口味!不過陸續有重口味,就係食主菜嘞!主菜有肉眼扒、黑毛豬、

不過陸續有重口味,就係食主菜嘞!主菜有肉眼扒、黑毛豬、肉醬/Carbon意粉、吞拿魚意大利飯同pizza 任君選擇,同樣都可以揀兩款,而且仲要係大大份,包你食飽!
咁我地呢啲咁重口味嘅情侶當然係唔肉唔食,同埋食肉好似係經濟啲(感覺上)。於是就食呢個醬燒美國黑毛豬扒。大大件豬扒好厚身,食落好有肉感,唔會一咬就鬆化。上面有塊溶咗嘅cheese係加強豬扒嘅密度,所以舊扒係好腍好厚好好味,哈哈哈!!!(進入幻想空間)然後配個類似risotto,除咗好rich好creamy外,我都唔知講乜好了。
最後一個主菜出場嘞!!係grill牛肉眼扒,七成熟,又係好有肉感,好濃郁嘅牛肉焦香。我覺得呢家餐廳嘅菜式好識利用一啲開胃,又別開生面嘅生果做side dish, 做開胃菜。呢個燒菠蘿係一絕啦,有幾何食牛扒薯條會有條菠蘿,仲要係燒新鮮菠蘿呢!如果個薯條都變埋粗薯,我投訴嘞,滿分!
飲品都有好多選擇架,除咗lemon tea, 士多啤梨特飲等等,仲有花茶。咁我同男友分別點咗蜜糖綠茶同菠蘿檸檬特飲。前者用綠茶粉沖,有啲誠意嘅;後者就比較酸,無咩特別。

特別要一讚呢度嘅服務員,佢地好勤快,仲好有禮貌