2008-06-20
前兩個星期6.4晚會, 之後其中一個friend帶我地一行7個人黎呢間野諗住飲下野, 食d小食點知黎到先知裝左修 (絕對唔舒適)好攰既情況下大家不疑有詐, 坐低先知'lai'野 (同時間隔離枱個男仔咩都無叫就走左)打開餐牌, 所有野飲最少都六十幾蚊食物更加係百幾二百蚊一款個老闆見我地面有難色, 猛咁sell 佢地係用咩健康食材呀, 煮法呀, 有機呀, 物有所值喎好, 我地就試試啦我叫左杯細既草莓菠蘿雪泡(要七十幾蚊架)點知個老闆話, 大部份人見到個杯既size都會叫大杯, 因為抵飲d 一睇, 哇, 原來細杯係細到離哂大譜, 好似將包250ml野飲倒左落去咁上下結果, 又俾佢屈左叫杯大, 要成八十幾蚊!!!杯野仲要勁難飲, 泡佔左大半杯, 又無生果味, 好稀, 好好好差其餘幾個friend都係咁... 有個叫杯蔘蜜都話無貨, 要飲杯幾十蚊既橙汁!!!!!其中一個friend 諗住坐陣就走, 點知又俾個老闆話要每人都叫杯野飲呵, 入黎又唔講清楚, 簡直係**!!!結果個friend 又俾屈左俾八十幾要左杯可樂加雪糕臨走前, 我食甜品o個個friend俾個老細話要叫多杯野飲先得, 因為係mi
點知黎到先知裝左修 (絕對唔舒適)
打開餐牌, 所有野飲最少都六十幾蚊
食物更加係百幾二百蚊一款
好, 我地就試試啦
我叫左杯細既草莓菠蘿雪泡(要七十幾蚊架)
結果, 又俾佢屈左叫杯大, 要成八十幾蚊!!!
呵, 入黎又唔講清楚, 簡直係**!!!
結果個friend 又俾屈左俾八十幾要左杯可樂加雪糕
臨走前, 我食甜品o個個friend俾個老細話要叫多杯野飲先得, 因為係minimum charge!!!!!!
我地忍左咁耐終於忍唔住同佢理論, 佢唔好再遲d先講!?!?!? 個甜品都七十幾八十蚊, 仲要order 野先meet 到佢個minimum!?!?!? 佢估佢呢度真係高級酒店呀?!?! 半島都無咁做啦係咪呀
一輪擾攘下, 結果個老細都俾我地算數
我地即刻拉隊走人
臨走前我睇睇個餐牌, 原來'minimum charge'呢樣野係內頁先有寫
仲要唔明顯
真係把鬼火
原本個minimum charge仲要係兩杯野飲tim, 即係at least 百五蚊
一句講哂
呢間係一間自以為是既**