2018-07-17
銅鑼灣有好多中菜餐廳,但我卻鍾情到玉桃軒來,第一食物質量有水準,第二場地舒服寧靜,第三服務週到價錢合理加上位置方便,鄰近地鐵站。七月生日嘅同事,今次有口褔啦! 香酥上素鵝 ($58) - 一碟六件的素鵝, 外層的腐皮炸得夠乾身,唔會油淋淋而且甘香 鬆脆,一入口就覺得腐皮好香脆,內層包著滿滿鮮甜的菇類,簡易嘅菜式,但十分好吃。香草脆米咕嚕蝦球($148) - 好好味! 平時已經好鐘意食咕嚕肉,今次改食蝦球,蝦球炸得外層酥脆,唔會好似食緊粉團咁,蝦肉爽口彈牙,仲有脆卜卜的炸米餅,青紅椒及菠蘿做配料,味道酸酸甜甜,真係冇得彈。法式焗釀鮮響螺 ($58/隻) - 釀蟹蓋我聽得多,第一次見到有釀響螺,當然要叫來品嚐下,賣相來說比較一般,沒有釀蟹蓋般精美。雖然材料只有芋頭,蝦米,洋蔥粒及紅蘿蔔粒,但調味十分出色,芋頭做很綿密,很creamy,每吃一口都是種享受。上湯瑤柱莧菜煲($98) - 吃了這麼多濃味的小菜,來一個清淡的菜煲,去去罪惡感。這道菜式,份量十足,一束束的瑤柱躺在莧菜上,顯得矜貴。味道方面以清淡為主,呷一口上湯,充滿瑤柱同莧菜香味,有湯飲有菜食,一道菜兩種食法。