餐厅: 香港地
资讯:

2024-02-07 901 浏览
虽然入嚟大屿山行过好几次山,但上凤凰山印象中真喺差唔多廿年前嘅事,所以,趁住仲喺秋高气爽嘅日子,就同啲老友上番一转凤凰山,之后嘅重点就当然喺叹吓下午茶啦。返到嚟东涌,近近哋喺地铁站附近嘅「香港地」食下午茶。其实对「香港地」嘅印象真喺麻麻,晌我住嘅美孚区都有一间,食过一次之后都无再帮衬,因为老实讲,质素唔喺高好多,但定价就相对贵一截,加上啲服务确喺麻麻,今次再嚟感觉都喺一般般。下午茶餐底面两页纸睇晒,一般嚟讲都40蚊起跳,虽然佢啲炒粉面只喺卖50,但餐牌已标示住「轻型」两个字,就知晌份量上会喺将货就价。珍宝肠热狗配薯条 $46后悔无跟朋友叫呢个珍宝热狗餐,因为唔单止热狗大大份,面头仲加咗肉酱同芝士,烤焗过之后非常吸引,朋友话食落非常之惹味,又香口。就喺因为之前见餐牌只写珍宝肠热狗,所以先无拣,如果佢有讲埋芝士肉酱嘅话,相信我喺会改食呢一款。干炒牛河 $50老婆唔喺身边,咁就当然拣啲唔健康嘅下午茶餐,干牛河就最合我心意。睇落色泽似乎偏淡色少少,份量亦比较少,牛肉亦都少,幸好嘅喺味道唔差,炒得有啲镬气,但食几炷就食完,有啲唔够喉嘅感觉,哈哈!星州炒米 $50老友就话,明明点嘅喺星米(餐牌亦只
。返到嚟东涌,近近哋喺地铁站附近嘅「香港地」食下午茶。
珍宝肠热狗配薯条 $46

珍宝肠热狗配薯条
干炒牛河 $50

干炒牛河
星州炒米 $50

老友就话,明明点嘅喺星米(餐牌亦只有星米),但睇落都喺似厦门炒米,呈橙红色,唔喺星州炒米嘅鲜黄色,味道都似啦,酸酸甜甜,完全无星米𠮶种咖喱味、黄姜味,不过,当喺食厦门炒米,味道OK嘅。
星州炒米
猪扒肉碎番茄汤米线 $50

另一位老友所嗌嘅米线,睇落就真喺比较对办㗎,虽然佢话过蕃茄汤底未算超浓郁,但起码味道上都酸酸咪,食落好醒胃,而米线嘅份量亦唔少,见猪扒炸得甘香松化,如果多啲肉碎佢就话更加好。
猪扒肉碎番茄汤米线
热奶茶

个人而言,味道好一般,唔叫得伏,只喺茶底未够香,花奶亦稍嫌偏多,未喺百份百夹自己口味。
热奶茶
综合我哋4个人嘅茶餐,拉匀嚟计,水准属于中间位,但定价方面,相比同区其他茶记,就肯定高咗 一截仔,所以,性价比个人感觉就偏低少少。