mercalli
絕望真相 之 漏單之最
mercalli
2017-12-21
关注
我地一行三個女仔七點半左右去到,由四人枱被轉左張二人細檯同睇完menu後大概七點九/十,諗住落order啦,揮左五六次手,每次有員工望倒應完“係”、“黎緊”,或者示意知道,但最後都冇人黎落order...完全當我地透明......

到八點左右終於成功落order(巴馬火腿凱撒沙津,雙層牛堡,fish & chips同墨汁海鮮意粉,全部轉套餐),於是我地三個女人一個墟,傾傾傾,冇留意等左幾耐,只係留意倒其他枱枱遲過我地入座嘅都已經上哂菜,我地就傾到口都乾但連水一杯都冇。於是就睇下時間,原來已經八點九,但店面員工潛哂水(可能佢地以為送哂餐??),等左五分鐘(即八點五十分)先有員工蒲頭......

於是我地又揮手,先前幫我地落order個員工遠處見倒我地揮手已經即刻縮一縮,我地大嗌話等左成粒鐘都冇影,佢話即刻跟跟。入完廚房出返黎,個員工就死死氣say住sorry咁同我地講廚房冇整到(真係廚房漏單定佢冇落單我地有懷疑),叫我地再落一次order。我地再落完一次(已再三同佢講要跟餐,餐飲之後再嗌)就問咁幾時有得食?佢話一個字倒。我地即刻串佢話一個字整倒既野要等成粒鐘???佢又say sorry。

五分鐘後(其實已經係九點)真係上左個雙層牛堡,我地三個餓鬼即刻開餐,冇影到相,食落溫度微涼,味道正正常常,配料頗多,而個漢堡個主角漢堡牛雖然厚身但細塊(其實成個漢堡都係高身但圓周細)。

之後上埋個巴馬火腿凱撒沙津(算喇已經唔想深究佢嘅上菜次序亂哂龍)。說好的巴馬火腿花花呢(見menu圖)??條巴馬火腿只係一pat 野咁放喺沙律上面,毫無賣相可言。菜多得很,基本上成碟都係菜同沙律醬+芝士,瓜同蕃茄仔只有一兩片,幾乎搵唔倒(但menu圖嘅比例差好遠)喺menu排第二嘅配料“煙肉”,更加係影都冇。味道就係普通沙律菜+沙律醬+芝士嘅味,冇咩特別,所以都唔太受我地歡迎,食到尾聲為左唔哂野先清左呢碟。
Fish & Chips

之後黎個fish & chips。切左少少黎食,魚係熱辣辣嘅,肉質幾滑,係是晚最好食嘅主菜。食左兩啖魚,就黎左墨汁海鮮意粉。當時張二人枱已經冇哂位,個員工要移走哂餐具同menu先夠擺。但奇怪係佢又唔收走中間雙層牛堡隻碟,搞到擺側邊嘅碟都危危乎,意外就咁發生!!我諗住切多一塊魚,但隻手唔小心hi倒裝茄汁嘅小兜仔,兜茄汁跌左落地。我地同員工講發生左倒瀉茄汁意外,同埋想要返兜茄汁點薯條。但薯條食到尾聲(得返三四條),仍然冇人拎返兜茄汁比我地,亦冇人處理地上嘅茄汁同兜(我地走時都未有人處理),於是我地再叫員工拎茄汁比我地,同收走隻牛堡嘅空碟。

收走空碟後,終於可以鬆動d,夾倒墨汁海鮮意粉。可能因為擺左陣先食(其實都係10至15分鐘),個意粉完全係凍嘅,更可怕嘅係,鋪喺面嘅軟殼蟹除左d腳係可入口(仲有少少脆口),蟹身係唔單只凍,仲係又淋(似炸完攤左好耐搞到淋哂)又腥臭,極之唔新鮮。雖然軟殼蟹好多餐廳都係整得唔好食(一早整定淋哂),但有腥臭味真係從未試過!!我擺完入口,即刻作嘔lur返哂出黎!!之後冇人掂過個蟹身,只食意粉同其他料。但唔好以為仲有好多其他海鮮,其實只有兩個墨魚圈(圖中兩個)同兩粒蝦仁,真係要多粒想三人平均分都冇。

呢個時侯,我地亦發現未上跟餐嘅薯條(burger跟餐有薯條),野飲亦未落。我地就埋單睇下係咪真係又漏單,點知真係冇幫我地落三個主菜都跟餐,despite我地再三提醒。

食物質素參差令人失望;服務質素低處未算低更令人絕望!!我人生真係未試過喺食非放題類都可以反覆漏單,一句講哂:冇下次!
赞好
检举
俾人整古仲唔快 D 走.
2017-12-28
見佢話等多5分鐘,咪等埋囉。反正都等左成粒鐘,唔爭在啦。如果當時轉去其他*食,至起碼要等多15分鐘先有得食...
2018-01-06