2019-11-02
香港地小租貴,相比起日本更適合立食。最近尖沙咀區都多開幾間立食嘅壽司店。立食原意係想加快翻枱速度,但配上要用心感受嘅壽司好像有點背道而馳,而另一角度睇用較優惠嘅價錢食到高品質嘅食物,我又唔介意無櫈坐啊等左大概15分鐘就可以入去,雖然無得企bar枱感覺爭小小,但因為我唔善長吹水所以企靠牆都Okay。不過企bar枱可以隨時叫師傅即時追加,又非常方便先點一份廚師發板,除左想食時令刺身壽司,仲可以多份驚喜!今日我地嘅廚師發板10点set有:中拖羅、油甘魚、火炙左口魚、北海道海膽、秋刀魚、鰆魚、金目鯛、阿根廷赤蝦、帆立貝及深海池魚由於係拖羅愛好者,立濱嘅中拖羅壽司絕讓食客不感失望,入囗即溶,好軟身,魚味較出,而且偏甜 ,魚油份量恰到好處不誇張,岩岩好!!另外而家時令嘅秋刀魚及鰆魚都好吸引,秋刀魚魚味濃郁 ; 鰆魚肉質偏軟,配上香香嘅黑椒味另外叫左1set上壽司盛6件:中拖羅、三文魚、帆立貝、甜蝦及兩款白魚(其中一款係油甘魚)除左無得輸嘅中拖羅,帆立貝都好出色,鮮度十分又軟身,配小量黑松露醬,味道不感單調除左壽司,其實仲有旁邊嘅配菜都好好食,真係可以食到一件不漏基本上每一個人set都夠食,當然有啲
最近尖沙咀區都多開幾間立食嘅壽司店。
不過企bar枱可以隨時叫師傅即時追加,又非常方便
先點一份廚師發板,除左想食時令刺身壽司,仲可以多份驚喜!
除左壽司,其實仲有旁邊嘅配菜都好好食,真係可以食到一件不漏
基本上每一個人set都夠食,當然有啲無係set出現嘅就要單點嚕
因為6件壽司set唔夠食,所以叫多三件心頭好
得廚師發板嘅一件北海道海膽,所以要多件
另外火炙拖羅及火炙左口魚,滿口魚油,一定一定要襯熱食。真係超級大滿足!
最後師傅遞上跟Omakase set嘅甜品,完滿成個晚餐。