2022-11-03
天氣轉涼,最岩就系嚟碗熱暖嘅湯麵,絕對系身心嘅comfort food。一開始系被型格嘅店麵吸引,水泥牆身配上門外特色霓虹燈,再睇下menu,雖然主打麵食,但係配搭新鮮特別,見到已經食指大動。外面凍到打冷震,即刻入去暖下身先~鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵($118)中意食海鮮嘅我未入門已經知道自己一定要食哩碗,食物上枱果然冇失望。肥美嘅蠔肉、青口、鮑魚、鮮蝦、蟹柳鋪滿碗面,麵身軟硬適中,湯底清而不淡,香而不膩,麵身索滿湯汁。連食拉麵都從來飲吾曬湯頭嘅我,今次竟然飲到見底。嘴舔舔鮑雞湯麵($98)鮑魚同雞一向都系天作之合,合二為一碗好match,湯底同海鮮湯麵個湯底一樣,清而不淡但系就多咗濃郁嘅雞味,食肉獸表示雞肉啖啖肉好滿足。特別一提哩度好似拉麵店咁,可以選擇麵身嘅硬度,蔥同芫茜嘅分量,食客可以按照個人喜好自行落單,非常貼心!蟲草花浸娃娃菜(原價$48/跟餐價$38)真係好中意哩個鮮嫩娃娃菜,上面鋪滿海量蟲草花,養生又健康~沖繩黑糖泡泡(原價$55/跟餐價$40)想像吾到拉麵同咖啡可以同枱進行,但係又出奇地match喎。哩杯沖繩黑糖泡泡吾會甜膩,最出色系上面個泡泡打得厚身而且經久不消,真係好似
鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵($118)
嘴舔舔鮑雞湯麵($98)
蟲草花浸娃娃菜(原價$48/跟餐價$38)
真係好中意哩個鮮嫩娃娃菜,上面鋪滿海量蟲草花,養生又健康~
沖繩黑糖泡泡(原價$55/跟餐價$40)
想像吾到拉麵同咖啡可以同枱進行,但係又出奇地match喎。哩杯沖繩黑糖泡泡吾會甜膩,最出色系上面個泡泡打得厚身而且經久不消,真係好似雪山咁。睇得出連盛器亦有精挑細選,哩個杯好特別~
盛夏之蝶•椰青水(原價$40/跟餐價$35)
碟豆花真係襯咩都自帶夢幻效果,超適合打卡。椰青水當然都系正常椰青水嘅味道,但係碟豆花做出嘅紫藍色效果真係好靚,女仔飲一流~