与好友相伴上两星期去咗位于西贡嘅六福菜馆享用海鲜晚宴,六福菜馆乃系著名西贡米芝莲星级菜馆。嚟到呢度唔好意思你唔会享用到平价的海鲜套餐,但你绝对能够享用到地道、新鲜及以特别烹调方法而炮制出嚟嘅星级海鲜晚宴!首先我哋要咗一个辣酒煮花甲、木耳拼椒盐豆腐,作为下酒小菜。辣酒煮花甲麻辣酒香俱全。而椒盐豆腐汁香脆可口但亦都保留豆腐本身嘅豆香。两味下酒菜式红酒及白酒均无懈可击。享用主菜之前,我们叫咗一个金汤鱼蓉羹,呢一个鱼汤羹,系用咗甘笋蓉、蛋白、金菇及星斑鱼制成,味道除咗有新鲜嘅甘笋香气,亦都带有星斑嘅鱼鲜味,系店中其中一味主打菜式。饮完汤后就开始嚟重头戏,豉油王龙虾球!霸道嘅龙虾玉脆鲜嫩利用豉油王炒过之后野味可口,与一般平价龙虾失去爽脆弹性的完全不同。食完龙虾后,我哋仲试咗店家介绍只会地道香港水上人先会整嘅油盐水蒸马友,呢一个烹调方法系我第一次尝试,简单嘅油盐水配上油脂分布丰厚嘅马友鱼,令人一试,难以忘记鲜嫩滑香,每一啖都令人感觉到口中充满油分嘅满足。之后我叫多咗一个下酒小菜,椒盐鲍鱼。六福菜馆嘅椒盐鲍鱼,鲜嫩嘅鲍鱼没有因为椒盐后而失去本身应有嘅鲜味,每一只仍然系爽脆弹牙。识开香口嘢一味系唔够嘅

辣酒煮花甲

椒盐豆腐

金汤鱼羹

豉油王炒龙虾

油盐水蒸马友

炒蛏子皇

之后我叫多咗一个下酒小菜,椒盐鲍鱼。六福菜馆嘅椒盐鲍鱼,鲜嫩嘅鲍鱼没有因为椒盐后而失去本身应有嘅鲜味,每一只仍然系爽脆弹牙。识开香口嘢一味系唔够嘅,所以我哋另外叫咗一只脆皮风沙鸡。要做脆皮好食嘅风沙鸡,一啲都唔容易首先风沙外皮要做得够香而鸡肉一定要保持鲜嫩多汁,而呢一只风沙鸡系我少有见到做到晒呢两样嘢。

椒盐鲍鱼
脆皮风沙鸡

食完热气嘢,梗系要食返啲菜,而今日我哋就试咗最简单嘅米水浸菜心,平平无奇嘅菜心,经过咪水浸熟,除咗本身嘅菜香,更加带有淡淡米香。

食咗咁多海鲜,始终冇一啲淀粉质,硬系觉得差少少嘢。所以我哋叫咗一个虾干鱼干钓片腊肠蒸饭 及 豉油王炒面,呢一个蒸饭系我咁多𩠌里面最钟意嘅菜式!一个普普通通嘅饭,糅合左中国人简单知慧风干了嘅虾干、鱼干、钓片干及腊肠,全都深入到饭香之中,令人回味无穷。

虾干鱼干钓片腊肠蒸饭

六福菜馆价钱虽然走中价位路线,但佢哋里面嘅菜式全都系物有所值,你可以用呢一个价钱识到一啲你唔会喺西贡普通店舖里面食到嘅海鲜烹调方法。绝对系对商务伙伴庆祝的好地方!

2022-12-13
辣酒煮花甲