2014-03-10 1395 浏览
一風堂算系最近開始掘起既拉麵店 雖然系美心集團 但好評不盡 上次男朋友食完覺得ok 所以就帶我泥食!明明系午飯時段 出奇地無爆場 反而仲大把位添。一坐低 服務員隨即附上2杯水 由於我病病地 所以就叫服務員比杯熱水我。menu明晰 簡潔 乾淨 鮮明,相比起豚王呢度就有多幾款拉麵選擇 而且有得自選配搭拉麵 仲有其他飯、小食 仲有限定拉麵。我地睇左陣就落左決定 但系特製拉麵只配鹽味蛋 但我就中意食煙燻蛋 唯有另外單叫>_<~~~~~服務員非常好溫馨提示:19/3前如果download app 然後再開個page 就可以埋單時即時減$10 我地埋單時雖然無down到 但收銀員竟然又主動問我地有無down app 仲問我地需吾需要即時down番添!我真系想講好好服務阿 就算系宣傳又好點都好 但呢d優惠好少會提完又找再提 真系好窩心呢 $10吾多 但勝在好似可以賺左甘!呢碗拉麵就系我既午餐haha 特製函館鹽—普通麵底+叉燒配上紫菜、鹽味半熟蛋、豚肉角、帶子。雖然材料吾多 但都望落都幾豐富架 湯底吾同平時既豬骨湯 反而系好清 好似雞湯甘 但飲落去吾會好大陣味精 幾清。配料樣樣都吾錯

呢碗拉麵就系我既午餐haha 特製函館鹽—普通麵底+叉燒配上紫菜、鹽味半熟蛋、豚肉角、帶子。雖然材料吾多 但都望落都幾豐富架 湯底吾同平時既豬骨湯 反而系好清 好似雞湯甘 但飲落去吾會好大陣味精 幾清。配料樣樣都吾錯既 但叉燒最好食 夠軟身 而且肥瘦適中。睇落好似好多蔥 但其實蔥花吾會影響湯既味道 食落吾會好似食洋蔥甘 就當多幾粒菜甘拉!

呢個系男朋友叫既 佢個湯底系辣架 所以我無食到 不過佢話都幾辣喎 今日16度都食到出汗haha

蛋蛋蛋蛋蛋
我好中意呢種口感架 總之蛋白一定要熟 但系吾可以硬 仍然頭保持好軟身 但內心仲系溏心 食落無任何腥味 一流!

呢個價錢值得既 又吾需要等位!
服務員態度好之餘 仲幫我地refill熱水 非常好!!!值得讚!!!
留意:台上有吾同既調味料同小食架 例如芽菜、菜普等等 仲有個工具可以將生蒜擠落自己碗拉麵度 分量完全跟隨個人口味 又玩得又睇得又食得!