2016-08-19
食分子料理,閒閒地都要成千蚊一個人,好想試下,不過覺得好貴都係唔捨得試,,早一兩個星期睇電視,介紹左間平民分子料理,見價錢合理,咪book下試下,真係一次好特別既體驗。哈密瓜水晶球配48個月西班牙黑毛豬哈密瓜晶球彈彈地,質感有少少似啫喱,即係哈密瓜啫喱咁,再加上西班牙黑毛豬個味道好濃,好濃既豬味日式高湯以昆布大地魚粉加木魚等調制而成,再加左少少蝦子入去,提升左個味道蝦、豬肉鬆"膠袋"要一啖擺落囗,個"膠袋"即溶,蝦乾同豬肉鬆既味道即刻出哂黎,好特別蒜香西班牙海鮮飯呢個係一道fusion 菜,分子x西式x港式既一道好特別既菜式,用左個煲仔黎整個西班牙飯,仲有少少飯焦忝,個蒜加左忌廉然後打到好滑,再令佢起泡,將d泡加落個西班牙海鮮飯,好濃既蒜香味,而且因為加左忌廉,所以好滑,配埋西班牙飯,都食到飽一飽㗎第一次食分子料理,感覺很特別,起初會擔心唔飽肚,但係放心,個飯包一包底,ok !
蝦、豬肉鬆"膠袋"