2021-02-22 522 浏览
最近迷上芋头鲜奶,试过好多间台式饮品店,质素参差。明显嘅分别在于芋头品质,鲜奶:芋蓉比例配搭,珍珠/芋圆嘅软硬度。今次又路过葵广,就嚟试吓以主打珍珠嘅珍煮丹。十份芋芋鲜奶 半糖芋蓉芋头味浓郁,芋蓉入面有粗粒芋头,增添口感。芋蓉比例占整杯份量 1/6 左右,份量少,即使芋头味浓郁,仍然撑唔起整杯嘅味道,如果增加芋蓉份量会更好,味道更浓。鲜奶味淡,冇乜奶味,而家份量太多,冲淡芋头味道,整杯味道偏淡。主打嘅「丹」,真心觉得硬,冻冰冰,实当当,仲要占咗 1/4 杯,饮完好伤胃。😅 搞到我对珍珠奶茶有少少阴影,短期内决定唔加珍珠。😅 希望下次再去会有改善啦!最后一提,店内姐姐服务态度一流,每杯饮品都对客人有温馨提示。

十份芋芋鲜奶
半糖

芋蓉芋头味浓郁,芋蓉入面有粗粒芋头,增添口感。