2009-01-21 12 浏览
前幾日出去元朗行街街,行到肚餓想搵間食店醫五臟廟,到元朗廣場睇下有咩岩心水ge野食,無意間見到吉野家有火鍋食,未試過哦... ... 咁就入去試下啦~~要左個清湯湯底的,一打開個鍋,哈~ 與其話係火鍋,不如話係鍋物~ 因為除左牛肉係自已淥熟之外,其他全部野佢都一早響鍋入面~ 其實我覺得吉野家ge火鍋牛肉份量都唔算少,根本就多過/大塊過某d大型連所店"x心"!!! 同埋同好多快餐店ge火鍋一樣,齋食d火鍋料架話一定唔會飽的,但吉野家又會俾一大碗珍珠米飯你食,食一半飯,已經填飽個肚仲有,隨火鍋附送ge芝麻醬係我ge最愛,我唔覺嗰小盒野係芝麻醬,都冇芝麻味,反而有d似腐乳ge味道,可惜太細盒啦,唔夠點,不過可以加$2,要多一盒唯一美中不足ge係... ...點解我咁不幸!? 佢地俾我ge牛肉,一反到後面即見到一達黑色,好似雪壞左ge部份,不過照食也,食完過左咁多日都冇事,哈哈~~店員推介左個"茶碗蒸"($11)俾我,其實係蒸蛋黎架!! 個蒸蛋有幾樣野架,我淨係記得有樣鳴門卷,成個蒸蛋好熱有有蛋香味哦~~ 不過叫普遍餐先好加,叫火鍋架話就唔好加啦~ 自己個鍋物都食唔晒~

睇睇個牛肉上的黑位~
茶碗蒸,成個包裝好似布丁~