一直都好想去食呢間添好運既點心, 何耐幾次同友人去到門口, 都見到太多人排隊喇. 次次都要苦笑而去.今次我係早上11點15分我就拎到張得位既票, 由於要等30個number, 所以我同朋友就去左行下街先. 行完1個鍾, 再返去等多30分鍾就到可以入座. (等左合共1.5小時) 等緊既期間我地已經寫好曬食咩野, 所以一入去就可以落單. 我同友人係坐6人位最出o個個位, 打對面坐, 由於鋪o個度理面太迫喇. 坐中間d人行出行入既時候, 我都要企o係身比佢地出入. 叫左: 1) 黃沙豬潤腸2) 酥皮叉燒包 3) 金蒜芝士蝦春捲4) 豉汁蒸排骨 5) 陳皮牛肉球晶6) 瑩鮮蝦餃原來茶位$2位. 之前仲驚佢D 茶$好貴. 真係冇諗過咁抵.黃沙豬潤腸腸粉D 皮整得好薄同好滑. 之前仲好驚D 豬潤有好大陣腥味, 好再冇. 而且D 豬潤夾O係腸粉度又真係幾夾幾好味喎. (我平時好憎食豬潤嫁!)酥皮叉燒包 呢個包包真係等左好耐呀! 因為係新鮮咁焗. 嘩! 一出爐, 呀姐已經第一時間拎住好多叉燒包出黎. 好香噴噴呀. 同我友人已經急不及待要咬呢個叉燒包一啖.嘩! D 酥皮好sweet ! 好cri

叫左:
1) 黃沙豬潤腸
2) 酥皮叉燒包
3) 金蒜芝士蝦春捲
4) 豉汁蒸排骨
5) 陳皮牛肉球晶
6) 瑩鮮蝦餃

酥皮叉燒包

同我友人已經急不及待要咬呢個叉燒包一啖.
嘩! D 酥皮好sweet ! 好crispy! D 叉燒仲好juicy 呀!!
好正呀~~

金蒜芝士蝦春捲

最先咬o個幾啖都覺得唔係太好味, 但食到春捲既尾, 就開始覺得好好食. 好香芝士味呀.
由於1條春捲係分開2份, 我發現我o個條春捲有成隻蝦, 仲驚友人食緊o個下半條春捲冇蝦.
原來佢o個條都有蝦. 真係幾好喎! 整得好細心呀!!

豉汁蒸排骨

最先仲驚佢個樣同平時d 排骨冇咩分別, 好再食落又幾好味wor! 但係有度扣左d 分呀. 就係d 排骨痴實隻碟, 好難夾呀!

陳皮牛肉球
平日我係好憎食酒樓d 牛肉球, 我覺得好痴牙, 唔好食. 但今次黎度咪試下囉.
點知呢度既牛肉球好大粒, 又好食. 真係幾爽口呀. 最main point係冇痴我d 牙呀! 我好鍾意食喎! 冇諗過呀....

晶瑩鮮蝦餃

d 蝦係好爽 +大, 但係冇咩蝦味. 唔係太吸引...

其實食緊時, 冇啦啦有4個中年女人入黎, 其中有個女人唔鍾意自己派O個張檯, 但又唔肯等多一陣, 佢竟然走過黎我張檯度要求我同友人同佢轉檯. 其實我地冇咩所謂, 但係O個女人真係好嘈, 態度就係"老馮"個隻....係咁嘈我同友人快D 轉檯. 我地未講YES, 佢係咁同個D STAFF 講話"佢2個OK呀! 得呀! 冇問題呀!".....

我地兩個冇出聲, 咁2個 STAFF見到我地成檯都係野, 個口仲咬緊野食...佢地就好好幫我地攪掂左呢個"程咬金"囉.... O個時我同友人真係尷尬到暈...好再呀姐幫手炸!
食物清單
2010-01-19