2016-03-29
話說我十歲就成日上網去小遊戲平台玩燒章魚小丸子遊戲,好鐘意逐粒燒逐粒轉既感覺,真係玩足一日都唔悶。中學時期出到旺角必食小丸子,一路望住啲師傅整,一路幻想自己整同唸下好無係到返兼職!而家大個有時我都會係腦海裡面練習下點樣整小丸子,從未真實整過既我,自問有資深經驗✌️。終於!比我搵到可以發揮所長既地方!😍 原來香港有餐廳有得自己燒章魚小丸子呀!仲要係間韓國料理餐廳?以為食小丸子既地方就係日式餐廳,點知呢到MENU全部都係韓菜。原來老闆以前媽媽係日本一家食店打工時出售自家製韓式泡菜,大受歡迎。之後家族就做起泡菜批發生意,仔仔女女因為想更多人吃到媽媽泡菜,就開左李朝園呢間餐廳。去到而家係日本已經有三十幾間喇!300g外賣泡菜 $38 (唔記得影實物相)甘利害,我地當然要試試佢既泡菜喇!佢地而家泡菜只有外賣裝,我地買左300g係店內變做堂食,一盒滿滿,份量很多。味道是溫和順口的微辣,有一點點甜及咸,整體味道非常平均,拿捏得很好!讓人一口接一口都不覺口喝的餐前菜。章魚小丸子 $128落完order即刻送上爐頭同鐵板,我自信心滿滿(因為覺得自多年打機經驗😹),鐘意自己摸索,但店員一直過來制止我,仲一黎
300g外賣泡菜 $38 (唔記得影實物相)
落完order即刻送上爐頭同鐵板,我自信心滿滿(因為覺得自多年打機經驗😹),鐘意自己摸索,但店員一直過來制止我,仲一黎就幫我倒滿哂油係每一格,由於我怕一次過兼顧唔到甘多丸子,就問佢可唔可以將材料分兩次整,但佢一口拒絕,好似好想我快啲完成甘😭。
亦都因為佢多次催迫,所以落材料果陣我同鼻B手忙腳亂,有啲勁多餡,有啲得粒墨魚仔😅。
不過過程其實同想像中差唔多,都好容易上手,只要keep住轉佢就會變得又圓又金黃!
當我們在七手八腳處理小丸子的時候,店員就端上了牛肉鍋!牛肉呢家野,最怕就係太熟,但我地整緊十八粒小太子根本睇唔到啲牛幾時食得,於是就問店員可否先熄火,但店員又一次拒絕,說火燒完後會自然熄滅。唉呀,但說算熄滅後,可惡的餘溫還是會讓牛肉變韌呀😩。
待我們開始食這個火鍋時,火已經熄滅,雖然牛肉口感還可以,味道亦頗有牛味,但溫度上已經不夠熱,連生蛋放上去都熟不了。而且份量十分小,比湯匙還要扁平。
其實每道食物我都真心希望可以吃到他們最完美的狀態,但感覺這家店的員工十分欠缺彈性,對客人的要求太過輕視,亦不夠細心,甚少站在客人角度切身處地地思考。希望他們願意跟客人多溝通,不必將每一套做法都死板地套在客人身上。