晚上經過天后見一家新開張的拉麵,於是抱著試試的心態入去。店鋪裝修給人一種好溫暖的感覺,而且鋪頭唔似其它拉麵店咁逼,坐在里面都好舒服。 點了一碗地獄拉麵,原以為都系以叉燒為主,點知這間別出心裁有叉燒,天婦羅蝦和帆立貝三樣俾客人選擇。要了叉燒。4分鐘后麵上了。影張相先。。 哇~~~都幾多餸啊。配料都好豐富。特別木耳,第一次見拉麵鋪用咁細只的單朵木耳,有聽說單朵木耳要比普通的節絲木耳貴上三倍的價錢。看來這家拉麵店真系好用心。再看叉燒,同其它間的唔同哦。頭先見店家不怕花功夫用火槍燒熱叉燒,呢種方法都幾特別。 試地獄湯底都幾辣,但好奇妙嘅系越食居然越覺得唔系好辣。。問了店家先至知道原來地獄汁是入口好辣但越食越香越唔覺得辣。中意。特別叉燒燒完後一陣燒烤的香味,入口即熔。真系好食! 因為太夜入去食,呢間鋪己經準備收檔。所以只好快快食完走人。但個湯底認真好飲。。哈哈。。。下次一定早D去。。好鐘意里面的裝修,坐在里面覺得好舒服,好放鬆。而且D野都幾OK。總之不錯。值得推薦。
2012-06-11