2013-10-13 20 浏览
星期六例牌同女朋友行街既日子,實係會到處搵食,而今星期我地目標就係經朋友介紹由日本新嚟香港既長崎Champon 麵,朋友係日本麵精,香港有咩日本麵鋪佢都一定會試,佢話呢碗野叫Champon ,唔係拉麵,雖然我唔知有咩分別,但經佢介紹得既我都一定會試下。去到淘大好快就搵到間舖,係門口大大個招牌好易認,門口重SHOW 左唔同既食物出黎 海鮮CHAMPON 有大隻蝦 @@入到去被安排坐左係最入卡位 牆上面裝飾得好繽紛,勁多一張張好似和風摺紙既東西,重要張張花紋都唔同,我諗依到佢地應該有花過心思講左咁多係時候去麵同去餃,今次我地主要叫左兩個招牌面:海鮮Champon &長崎Champon長崎Champon 依個係長崎Champon, MENU裹面介紹左係有七種蔬菜:蘿蔔、洋蔥 、青豆、粟米、芽菜、大蒽、椰菜,如果唔鍾意食大蒽同洋蔥既人你地唔洗驚,因為我女朋友都係唔鍾意食依兩樣野既人,佢食完都話唔覺食左,不過唔好以為咁多菜就會好淡呢 ? 放心!! 係唔會嫁,都幾濃郁,相反我食落覺得重無左平時其他叉燒面既肥膩。 XDD TO無肉不歡既人,其實裹面重有肉片、大大隻蝦,同埋有啲日式魚片,唔洗驚無肉嫁海
長崎Champon
海鮮Champon
XDDDD 認得頭先隻蝦嗎? 同頭先門口參考既樣版差唔多嫁乍,真係有大大隻蝦係頂頭,海鮮依個除左多左蝦之外重有多左鮮魷,個湯飲落都鮮左好多,真係有海鮮味,HAHAHA 原先以為剩係倒啲海鮮上面,但原來唔係咁簡單嫁 !!!!!!

重有依個餃子真係一定要推薦比大家食,煎餃一定大家食唔少,但依個芝士餃真係好正,同女友都食到停唔到口,佢裹面都係肉餡,但面頭就放左芝士再加左少少茄汁,個茄汁超醒胃,重好fresh ,個皮好簿,個底好脆,所以絕對要推介比大家。
最後都食左個甜品,女人一見到豆腐雪糕就話要食 =_= ,女人胃口真大
不過估唔到個雪糕都有少少驚喜,好滑好香,唔知係自家制定入貨嫁呢? 平均每人 $8X 就食左咁多野啦XDD 抵過其他日本面舖,出面一碗麵都要呢個價啦,所以一定會再番黎!!