2013-08-19 2130 浏览
订左枱同朋友食生日饭, 叫左:污糟鸡半只有D普通的家庭式蒸鸡啜鱼两食 有子姜榄角蒸鱼头同炸鱼腩两味, 第一次食呢只鱼, 怕腥的朋友都话无问题, 好味西兰花带子花枝片呢个几抵食, $138都几多带子同花枝片, 望落好多料, 不过我地9个人, 夹到最后原来唔够每人一件带子同花枝的姜葱蚝煲 呢个超好食! 上菜时个煲仲滋滋声, 我地仲要炒下佢免痴底. 好香好浓味, D桶蚝亦新鲜. 最好味的菜.金银蛋浸苋菜普通, 不过不失乐寿拼盘umm...唔抵. 细份.粉丝海虾煲好香口, 虾都新鲜.金银菜猪肺汤订枱时, 餐厅方面话呢个跟另外一个天麻鱼头汤都最好预订. 因为有朋友饮唔到鱼汤, 所以我地订左猪肺汤. $108两人份; $180四人份; $380大煲的. 餐厅见我9个人, 当然叫我留份大的. 我话只要4人份的就好, 双方耍太极来回两三次后, 终于肯帮我留4人份的SIZE. 点知...我电话订时讲左3, 4次要4人份; 入座写菜时, 侍应问我系咪留左个猪肺汤, 我话系, 留左个4人份的. 后尾个汤上时, 个貌似部长的姐姐喺我地枱旁边的餐车度帮我地分汤, 上埋汤渣, 9碗汤之后仲有几个可以添多碗,
订左枱同朋友食生日饭, 叫左:

污糟鸡半只
有D普通的家庭式蒸鸡

啜鱼两食

西兰花带子花枝片

姜葱蚝煲

金银蛋浸苋菜
普通, 不过不失

乐寿拼盘
umm...唔抵. 细份.

粉丝海虾煲
好香口, 虾都新鲜.

金银菜猪肺汤

我电话订时讲左3, 4次要4人份; 入座写菜时, 侍应问我系咪留左个猪肺汤, 我话系, 留左个4人份的. 后尾个汤上时, 个貌似部长的姐姐喺我地枱旁边的餐车度帮我地分汤, 上埋汤渣, 9碗汤之后仲有几个可以添多碗, 我仲谂个4人份都咁大, $380那个都唔知有几大煲了...

因为之前D旧comment, 其中一个话被餐厅乱收钱, 所以我有写低我地叫嘅菜式同价钱, 自己计定个数先. 点知埋单时个数真系比我计定的贵, check单时就发现个汤俾人计左大份的$380.

然后叫个姐姐埋来问返, 佢仲话系我喺电话度话留个大份的汤!! 仲系佢自己听电话咁话. 又话咁我地都饮左啦... 硬局我地食左佢. 咁我由头到尾都不停咁强调系4人份的汤, 你写菜张单就永远都放埋一边无俾我睇过, 咁我地第一次来食点会知道你𠮶个煲系几人份? 我都知个汤我地系饮晒, 但你硬落单唔认错, 仲要硬屈系我自己落的咁就唔得啰. 后尾叫个姐姐叫经理埋来讲, 个姐姐行开时仲细细声话我地"痴线"俾我朋友听到!! 个经理先无奈咁改返张单俾我地!!

题外话/补充资料: 本来间野D野食好味, 系谂住有ENCORE的 (虽然偏咸). 但经此一役, 真系永无回头了!! 所以紧记要check单, 仲要唔好埋单时先来check!!
2013-08-14
庆祝纪念