2021-02-23 1071 浏览
中環既利源東街同利源西街有唔少小店,佢地都係鋪仔細細,主打外買。當中都有唔少係有素食架,例如係住家餃子專門店、天之樂素食同埋Banh Mi Kitchen。今次要介紹既就係Kale。Kale唔係素食餐廳,但就有好多素食揀。每日五款沙律都係素,啲配搭都幾新穎,另外仲有多款熱食同埋burger仔,估唔到咁細間鋪都可以有咁多vegan options。Burger combo係我最愛,用foodpanda自取仲有折添!Burger有4款口味,連埋蕃薯條同埋羽衣甘藍,都算營養均衡。啲burger有兩款係黑色麵包,兩款係普通包,今次揀左兩款一樣色既包。鷹嘴頭蓉餅本身係少少乾身,有車厘茄同甘藍香草醬平衡返就啱啱好。應嘴頭蓉餅係中東野,會有啲中東香料味,有少少異國風情咁。另一個係紅菜頭漢堡扒配牛油果蓉同生菜,紅菜頭味唔會好勁,仲有淡淡既牛油果香。兩個漢堡都係細細個,但都幾飽肚。加埋蕃薯條同羽衣甘藍夠哂飽。熱食方面我最鐘意豆腐牛油果甘藍糙米飯。糙米飯可以加錢改椰菜花飯,不過我就鐘意糙米個口感多啲,熱辣辣既飯撈埋牛油果一齊食好好味,啲牛油果入口即溶,同啲飯融為一體。另外熱食可以自選一款沙律,我通常都會揀
中環既利源東街利源西街有唔少小店,佢地都係鋪仔細細,主打外買。當中都有唔少係有素食架,例如係住家餃子專門店天之樂素食同埋Banh Mi Kitchen。今次要介紹既就係Kale。Kale唔係素食餐廳,但就有好多素食揀。每日五款沙律都係素,啲配搭都幾新穎,另外仲有多款熱食同埋burger仔,估唔到咁細間鋪都可以有咁多vegan options。

啲burger有兩款係黑色麵包,兩款係普通包,今次揀左兩款一樣色既包。鷹嘴頭蓉餅本身係少少乾身,有車厘茄甘藍香草醬平衡返就啱啱好。應嘴頭蓉餅係中東野,會有啲中東香料味,有少少異國風情咁。

另一個係紅菜頭漢堡扒牛油果蓉生菜,紅菜頭味唔會好勁,仲有淡淡既牛油果香。兩個漢堡都係細細個,但都幾飽肚。加埋蕃薯條同羽衣甘藍夠哂飽。

熱食方面我最鐘意豆腐牛油果甘藍糙米飯。糙米飯可以加錢改椰菜花飯,不過我就鐘意糙米個口感多啲,熱辣辣既飯撈埋牛油果一齊食好好味,啲牛油果入口即溶,同啲飯融為一體。另外熱食可以自選一款沙律,我通常都會揀藜麥沙律,除左藜麥仲有啲紅莓乾同南瓜籽,口味幾清新。依個配搭女仔食完應該都會飽到上心口,如果唔想咁飽可以轉叫其他款式既沙律,全部都唔錯架。