2008-09-03
茶襌星期日與朋友小聚,其中一對夫婦是素食人士,由於我不想到中式素食館咁悶,在這裡的食評建議下,便去試一試這間café。由於去前己在這裡得知店裡只有3位工作人員,因此對於上菜的慢速也能體諒。是晚最低消費為一個晚餐的價錢,即每位$62。我們共叫了2套餐及數款小食,包括:1.素鰻魚抄紅米飯 (餐)2.素豬扒伴糙米飯 (餐)3.素腐皮卷 (跟餐)4.素雞扒漢堡5.素越南春卷6.素火腿蜜桃沙律7.素pizza (是厚多士上加茄汁及素火腿)餐廳職員都算友善及細心,原本我們叫2號的餐是真正的豬扒,但待應很細心問我地是否需要改素食及走紅酒。不過食物的份量就較少,除了餐的份量剛夠一個人外,小食比較細份,個漢堡真係幾迷你,係pizza比較夠飽肚。味道方面都算唔錯,飲品亦好多選擇。我叫了一杯豆漿泡沫咖啡,好重豆味,但咖啡味就唔太出。朋友叫了一杯青蘋果綠茶,但個色就好嚇人,一看就知是色素…另一位朋友就叫了珍珠奶茶,都ok啦。環境方面都算唔錯,雖然當日有2大班客人比軟吵,但都可以傾到計。而燈光則比較有氣氛。整體感覺不錯~是素食者另一選擇。
1.素鰻魚抄紅米飯 (餐)
2.素豬扒伴糙米飯 (餐)
3.素腐皮卷 (跟餐)
4.素雞扒漢堡
5.素越南春卷
6.素火腿蜜桃沙律
7.素pizza (是厚多士上加茄汁及素火腿)
整體感覺不錯~是素食者另一選擇。