2020-01-18
同朋友食飯每餐都係大魚大肉,今次自己一個人食返啲清淡既嘢食先😂雖然話係素食,其實都可以好豐富,加上如果係素肉,外形上都會跟返真肉,都好似架,真係要食落先知有唔同。我都比較鍾意餐廳會有時段套餐,因為有時有單點,反而唔知揀咩好,同埋套餐會價錢平啲😂今次食好豪少少,加埋前菜同特飲。前菜有兩款揀,我就揀左燉湯同滷水拼盤。個人覺得燉湯都幾好飲,都好足料,起碼肉眼都見到有新鮮椰子肉,雪耳,紅蘿蔔,南北杏,清清地唔油膩😆飲完都覺得自己好養生😂滷水拼盤,最鍾意係花生,因為真係好入味,好啱送飯。重點係就係呢個素鰻魚,唔講唔知原來係用淮山整,試落煙韌,有口感。外表都似鰻魚架,一啲都唔求其。同埋都幾有心絲,連玉子都整成心形,好靚😍今次升級左嘢飲,叫左紫貝天葵荔枝角梳打,味道感覺似平時食開荔枝啫喱,唔知點解一飲就諗起呢個😂