餐厅: 森美餐廳
资讯:

睇到呢度的POST,加上佢既名气,仲犀利到连讲香港自游行既书都介绍佢,就约埋女朋友去试食。简单黎讲,汤无汤味,牛肉干,配料翻炸到浓晒,连餐饮杯柠茶都无茶味,大家乐都有质素过佢。可以肯定,墙上的名星、剪报都已经成为历史,剪报上个森美已经退休喇……*****今晚我地两个人,食左个$130的牛柳餐,加左个$68的鹅肝。跟餐送左个罗宋汤。好似题目话事斋,真系差过大家乐既汤呀。一饮就知只系「杂菜汤」,仲系落唔足料既「杂菜汤」添。最有趣既系,佢用一个好鬼大个既碗,装左好小既汤出黎,个汤只系得三分一满。(其实,个碗唔系好大,只系D汤真系好小。)算数,反正主角唔系佢,又唔使钱,由得佢啦。个鹅肝,其实我觉得OK既,加上佢既汁,酸酸甜甜既,值得一试。不过,用黎垫底果块薄薄既炸多士,真系黑到成炭咁样,我起初都不以为意,因为佢都唔系主角,但个扒黎到果阵,就知道呢个系「而家」既森美餐厅既STYLE黎。「而家」既森美系乜野STYLE?五成熟的牛柳,一切出黎,无肉汁,连血水都无。D炸薯,一睇就知系番炸既,而且㶶鬼晒。「而家」既森美STYLE,就系求求其其,乜野都整定晒,就人叫就返热出黎,真系仲衰过大家乐。最精彩既系

*****

最精彩既系,餐饮果杯柠茶,淡黄色,饮落去仲以柠水添,真系求求其其至到化境……

题外话/补充资料: 里面仲有一个叫做「扒房」的房,话有唔到餐牌,但系有乜野唔同,无人讲(D侍应无介绍,问佢又唔答,只系话个餐牌唔同,又唔俾个「唔同」既餐牌你睇,对我地呢D生客黎讲,系一个「谜」)。作为一个无知的生客,自己又无订位,有位咪坐啰。而家谂落,可能我去错地方食错野……
2013-11-28