2015-12-31 1677 浏览
好多人觉得素食, 系D呀婆呀伯又或者和尚先黎既地方, 其实我都钟意素食,为左身体著想, 更要吃多D素食,而且好多地方既素食都唔差, 今次我就同家人黎左间佐敦既素食店下午黎到人唔算太多, 一入到去, 就觉得好得意, 谂住系好似一般酒楼咁, 饮茶食饭, 回知佢划左个位置系食快餐, 好似有汉堡包鸡肶咁, 几新奇, 下次可以试下好喇入主题, 我地两个人, 叫左两个菜, 大圆满楼上楼同辽参扒柚皮, 两个人都够食了辽参扒柚皮, 其实柚皮已经好少地方有得食, 以前食开, 都系食牛什时候有得要萝白或柚皮, 又或者中秋时去嫲嫲屋企先食到, 而家竟然系E 间铺头品尝到, 真系几惊喜, 辽参应该都系用蒟蒻做既, 柚皮呢, 煮到软腍又鲜味十足, 口感松软, 最紧要系冇左柚皮既苦涩味, 加埋个汤芡上面, 真系回味无穷大圆满楼上楼, 一边呢就系清蒸豆腐蛋, 另一边就系炸既, 我叫佢豆腐蛋因为应该系用黄豆加蛋做成既底, 中间重有菜, 口感唔错, 又蛋香又有豆味, 几得意, 上面就有红萝白加蒟蒻做既带子, 颜色配搭得宜, 带子弹牙, 萝白爽口, 而且有双重口味一炸一蒸, 感觉良好, 佢地果度好似早茶同下午茶半价, 早
大圆满楼上楼, 一边呢就系清蒸豆腐蛋, 另一边就系炸既, 我叫佢豆腐蛋因为应该系用黄豆加蛋做成既底, 中间重有菜, 口感唔错, 又蛋香又有豆味, 几得意, 上面就有红萝白加蒟蒻做既带子, 颜色配搭得宜, 带子弹牙, 萝白爽口, 而且有双重口味一炸一蒸, 感觉良好, 佢地果度好似早茶同下午茶半价, 早知我行多阵先上去食, 就有半价