2021-07-22
K11 Musea呢間素食輕食店好似好出名,喺網上都見過好多次,今次我就同朋友嚟食下個輕食Dinner,🌶麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 $58雖然話係輕食Dinner,但我點都要食啲carbs,於是就揀咗呢個稻庭烏冬。係冷烏冬嚟嘅,隔離有好多配菜,有菇、車厘茄、沙律菜同埋豆類之類,夠晒纖維,感覺好健康。百頁豆腐都有大約3件。烏冬口感彈牙,撈埋麻辣汁更惹味。麻辣汁唔會太辣,但就好香。🧋火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 +$30原價就$48嘅,但叫咗烏冬,加$30就可以任揀一杯嘢飲啦。奶蓋平時就飲得多,但呢個海鹽杏仁奶蓋好特別,飲落幾有杏仁香,又有啲豆腐花咁嘅香味咁。有火龍果味嘅烏龍茶亦都好清新,同埋唔會太甜,幾好飲。🥑牛油果燒烤醬素菜卷 $58呢個素菜卷比我想像中大好多,話就話係輕食,但其實都會幾飽。卷入面有好多唔同嘅蔬菜同埋牛油果,個燒烤醬亦都好好味,食落好豐富好滿足。👩🍳鹽烤百頁豆腐 $38食咗烏冬入面個豆腐覺得好好食,再加$38要咗一份鹽烤百頁豆腐啦。呢個新鮮整起嘅百頁豆腐熱辣辣,比起凍嘅更好食。有好多件,夠兩個人share,食到停唔到口。🍠番薯條 $38有好多條,每條都好粗。食落唔會有額外嘅糖
🌶麻辣百頁豆腐稻庭烏冬 $58
🧋火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶 +$30
🥑牛油果燒烤醬素菜卷 $58
👩🍳鹽烤百頁豆腐 $38
🍠番薯條 $38
有好多條,每條都好粗。食落唔會有額外嘅糖分,係番薯本身天然嘅味道,好味。
🍨杯裝雪糕(楊枝甘露)$38
雖然係純素嘅雪糕,但食落同普通雪糕又唔係好大分別,都係咁好味。楊枝甘露味嘅杯裝雪糕,食落好重芒果味同埋椰子味,都幾creamy,正。