2022-11-30 741 浏览
天氣開始轉涼,勁想食火鍋打下邊爐,不過我哋又想食高質素少少嘅食物,又想試下一啲比較特別嘅湯底,所以朋友介紹我嚟呢間<紅堂>打邊爐,果然冇介紹錯~呢度嘅燈光佈置非常之迷幻,紅噹噹咁,非常有特色。每張枱同枱之間,都有通花嘅屏風間開,感覺相當有私隱度。呢度供應嘅食物種類亦都非常之多,亦有多款唔同嘅湯底供應。我地今晚唔想食辣,所以叫了酸菜白肉鍋底,湯底嘅材料非常之豐富,有好多嘅白肉同埋酸菜,入口味道帶有肉嘅鹹香,亦帶酸甜味道,感覺更有層次。<芝士牛肉棋子>估唔到呢一個牛肉棋子用上非常新鮮嘅豬肉來做,佢嘅餡料入面仲包含住爆出嚟嘅芝士醬汁,美味無窮。<蒜泥白肉水晶包>水晶包嘅外皮非常彈牙煙韌,入面嘅餡料做得非常出色,蒜泥白肉惹味非常,值得推薦。<三寶丸>包括有牛丸、墨魚丸、同梅菜豬肉丸,最值得推薦嘅就係梅菜豬肉丸,甜梅菜嘅味道,帶出豬肉嘅鮮味,令到豬肉丸更加分外出色。<麻辣和牛餃子>和牛餃子外面嘅皮非常之薄,入面嘅餡料非常之豐富,而且仲充滿非常香口嘅麻辣味道,惹味好食。<原味牛肉>牛肉非常新鮮,每一片都

呢度供應嘅食物種類亦都非常之多,亦有多款唔同嘅湯底供應。

<芝士牛肉棋子>

<蒜泥白肉水晶包>

<三寶丸>

<麻辣和牛餃子>

<原味牛肉>
牛肉非常新鮮,每一片都非常之細滑,而且仲充滿鮮嫩嘅口感。

<紅堂Shake Shake 炸酥肉>
炸豬肉炸得非常金黃香脆,用上五香粉同埋香料粉來醃製,食到停唔到口。

<紅桑子冰粉>
冰粉入口清甜美味,而且冰冰涼涼,上面仲配紅桑子同埋提子乾,非常好食。

寬粉放入湯之後,變得更加晶瑩通透,而且佢吸收曬湯底嘅精華,入口彈牙美味。

如果想食比較特出嘅打邊爐,<紅堂>絕對係一間值得推薦嘅火鍋餐廳。