📌 湘遇 - 红磡崇洁街91号崇廉楼地下101-103号舖🗓(9/11) 星期四 ⏰ 晚上7点左右 💈特式:楼下刚新开左间湘菜,我作为专业试食员,系我所在地头开新店,我当然要第一时间去试下啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:睇名都知餐厅以湘菜为主,主打都系辣野/烤鱼/肥肠/农家菜等等,而家等我同大家讲下「湘」味道先。🐟招牌肥肠火锅鱼 $3️⃣9️⃣8️⃣ - 既然餐厅主打肥肠同烤鱼,咁就梗系一次过试晒呢两样主打野啦。首先,份量真系好大,落单时都有问过店员,就咁叫一个火锅鱼够唔够两个人食,但事实系两个人根本唔会食得晒,因为除左肥肠同鱼,个锅入面仲有大量芽菜同薯粉,我估起码3个人先食得晒;肥肠份量多得惊人,我保守估计超过40旧,而且旧旧都有㓥开处理干净,净系食到肠味,食唔到有内脏噏味。鱼睇落有一条份量,而且预早已经有加工,起肉切片,所以食得比原条方便,而且鱼肉好嫩滑,不过美中不足系鱼鳞清得唔够干净,间中都有食到不少鱼鳞,不过整体都系唔错。红糖糍粑 $6️⃣8️⃣ - 呢个红糖糍粑系即叫即做,一份有8条,上枱热辣辣,表面香脆,入口软糯,糍粑个心又煮得够透,系非常高质数嘅红糖糍粑。💖☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹
📌 湘遇 - 红磡崇洁街91号崇廉楼地下101-103号舖
🗓(9/11) 星期四 ⏰ 晚上7点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品除左普通汽水/茶/啤酒之外,见佢仲有手打柠檬茶同手打青柠特饮,但因为仲系试业阶段,所以餐牌上就未见有介绍。

🍽环境:餐厅地方都几宽敞,坐位都阔落,而且开左无耐,所以都好干净整洁,另外仲见到有间VIP房,目测都坐到6~8人。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:全部楼面店员都好亲切殷勤,而且好健谈,见佢地对所有客人都一视同仁,好亲切有礼貌。

💰💸价钱:今日叫左唔多野,肯定两个人都食唔晒,埋单就大约$5️⃣0️⃣0️⃣,价钱都合理唔算过份。

🐲💬总结:我觉得呢间餐厅嘅烤鱼同肥肠都做得好出色同够地道,甜品个红糖糍粑直头系我食过之中最好食,所以我对呢餐都相当满意。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-11-09