2023-07-29
作為香港地道小食嘅其中一個代表 「燒賣」,是我們從小到大日常生活中時常出現嘅食物,街頭小食店的「燒賣」除咗蒸完之後點甜豉油同辣椒油,究竟仲可以加啲咩材料,可以幾有創意?就由位於紅磡,剛剛新開嘅「Hidden Table 」話俾你知,這裏主打創意燒賣,有蒸和炸的版本,再添加令你驚喜無限嘅配料和醬汁,完全能震撼你嘅味覺👍🏻除咗燒賣,當然仲有其他特色創意小食,例如:秘製腸粉、秘製珍珠雞、經典炸饅頭、Cajan 巨型蟹柳等等 !店舖裝修以橙色設計,遠遠已經望到好醒神,完全吸引你唔幫襯都睇吓係乜東東,另外就係門口餐牌,白底橙字,設計就好似髮型屋既Menu咁,好鬼正🤣,這裏歡迎堂食和外賣,堂食嘅話有一張小小嘅吧枱和兩張靠牆嘅矮凳,街頭小食隨時隨地都可以食得到😋✨所有燒賣全部即叫即蒸/即炸,保持新鮮,另外桌上放有自助配料架,載有葱花、芫荽及自家炒辣油,任加唔嬲,自己鍾意點樣食自己話事,燒賣控定必會愛上此店▪️秘製豬肉炸燒賣不得不提這裏的炸燒賣,完全沒有油膩感,外層香脆,內𥚃仍然Juicy ,這一款醬汁結合了日本醬油的甜醇口感與芝麻的油潤,味道甜香,配上黃金炸蒜和黑芝麻,好滋味▪️黑松露豬肉炸燒賣 燒賣炸
▪️秘製豬肉炸燒賣
▪️黑松露豬肉炸燒賣
燒賣炸好之後熱辣辣,馬上淋上香氣撲鼻嘅黑松露醬,味道完全被黑松露味道包圍,意想不到味道如此夾,豬肉燒賣重幾彈牙,正正
▪️奶油麻辣魚肉蒸燒賣
魚肉燒賣質地煙靭又帶點爽口,完全是我的心頭好,最期待係這個醬汁,法式奶油醬汁作基調加入自家製麻辣香料,最後加上紅辣椒絲和芝麻,非常奇妙組合好驚喜,燒賣與奶油的香濃相互融合,配合麻辣香料的獨特風味,燒賣控表示非常喜歡
▪️秘製超滑腸粉(秘製醬汁 |甜醬)
又一經典港式美食「腸粉」,剛蒸完出嚟熱辣辣,加上秘製醬汁(比麻醬更濃香)、甜豉油、甜醬、白芝麻 醬汁包圍着每一條腸粉,口感非常香滑,充滿米香,就係好味,食完先知道原來腸粉由米芝蓮腸粉店供貨,怪不得如此有水準
▪️秘傳珍珠雞(BB辣)
超級有創意,珍珠雞一分為四,每件細細件,沾上日式天婦羅粉再炸,炸完再添加奶油、辣椒絲、香蔥,本來以為好油膩,但食時卻意外清爽,唔油,而且外層香脆,糯米軟糯,咁好食點搞
▪️Cajan 巨型蟹柳
一條巨型嘅蟹柳,又比佢哋整到咁好食,先將蟹柳沾上日式天婦羅粉再炸,脆槳薄薄,非常香脆,蟹柳好厚肉,再加上蛋黃沙律醬和Cajan,是美式的特有香料,鹹香惹味,令平平無奇蟹柳立即升級,變成一道必食的美食
▪️ 「初嚐」~氈酒檸蜜
飲品也一樣有創意,找了一間「閣樓釀造」Premium soda made in Hong Kong香港製造精品汽水廠共同設計了一款飲品 「初嚐」名字也相當透人,由檸檬、蜜糖、Gin 酒,花椒、梳打水,味道帶充滿檸檬的清香和蜜糖嘅香甜,聞落有少少花椒香氣,酒味不算太濃郁,所以非常容易入口,炎炎夏日好啱飲,「初嚐」此飲品的我表示非常喜歡
▪️韓國奇異果梳打
另外有店舖推介嘅韓國奇異果梳打,清清甜甜充滿奇異果味道,配合燒賣又幾好飲,唔想飲汽水嘅可以試吓呢款飲品