好友帶我去天后食好嘢, 佢推介呢間日本居酒屋,走進去即時有去日本旅行嘅感覺, 大門旁邊見到好多清酒樽,而且餐廳內都以木材為主要裝修, 好relax~餐廳設有兩間不同主題的包房(設最低消費), 我望到櫻花主題的房間, 好靚, 非常日本風。麻醬捧捧雞沙律 $68好清新嘅醒胃前菜,青瓜絲切得非常幼細配合酸甜麻醬,雞柳大小剛好, 好夾青瓜絲。黑蒜牛油炒枝豆 $38平時食開白烚枝豆, 無諗過可以用黑蒜牛油炒,放進口好香黑蒜味, 不過每粒枝豆保持乾身, 沒有油膩感。明太子雞肉串 $32沾上滿滿的明太子, 雞肉都juicy紫蘇梅醬雞肉串 $32紫蘇梅醬酸酸咸咸的, 跟雞肉都夾到紫蘇芥茉豬五花腩 $38五花腩油脂均衡, 燒得香口配合芥茉醬味道都幾夾, 酸酸咸咸的。燒白鱔 $78好友話白鱔燒得香, 沒有魚腥味, 魚肉結實煙肉糖心蛋串 $28從未試過用煙肉包住糖心蛋食, 味道幾好,有煙肉嘅咸香再加上有點甜嘅糖心蛋燒牛舌 $68厚厚的牛舌, 頗有嚼勁燒日本青椒仔 $28青椒仔可能燒得耐咗, 乾身咗啲。炸蝦天婦羅 $98炸漿非常香脆, 蝦肉有彈牙口感, 一脆一軟好過癮長崎拉麵 $118用大量蔬菜加上豬骨湯底,
好友帶我去天后食好嘢, 佢推介呢間日本居酒屋,
走進去即時有去日本旅行嘅感覺, 大門旁邊見到好多清酒樽,
而且餐廳內都以木材為主要裝修, 好relax~

麻醬捧捧雞沙律 $68

黑蒜牛油炒枝豆 $38
平時食開白烚枝豆, 無諗過可以用黑蒜牛油炒,
放進口好香黑蒜味, 不過每粒枝豆保持乾身, 沒有油膩感。

明太子雞肉串 $32
沾上滿滿的明太子, 雞肉都juicy

紫蘇梅醬雞肉串 $32
紫蘇梅醬酸酸咸咸的, 跟雞肉都夾到

紫蘇芥茉豬五花腩 $38

燒白鱔 $78
好友話白鱔燒得香, 沒有魚腥味, 魚肉結實

煙肉糖心蛋串 $28
從未試過用煙肉包住糖心蛋食, 味道幾好,
有煙肉嘅咸香再加上有點甜嘅糖心蛋

燒牛舌 $68
厚厚的牛舌, 頗有嚼勁

燒日本青椒仔 $28
青椒仔可能燒得耐咗, 乾身咗啲。

炸蝦天婦羅 $98
炸漿非常香脆, 蝦肉有彈牙口感, 一脆一軟好過癮

長崎拉麵 $118
用大量蔬菜加上豬骨湯底, 提升咗湯底嘅甜度,
而且材料仲有蝦, 花枝, 魚片, 好有鮮味,
拉麵份量好多, 兩個人分享都絕對足夠
2021-11-03