2011-06-29
2011-06-22**呢餐飯對我黎講意義非凡,,皆因男朋友第一次加入了我們的家庭飯局,,開心開心一星期前訂位,,將弟弟的生日+爸爸節放在一起慶祝,,其實也只是圖個家庭樂,,=] 當日黃雨也不減我們的興致,,一行六人來到漁屋,,waitress姐姐3點左右就打黎confirm booking,,又在5:50pm左右打黎,,睇黎位置真是很緊張,,hold位5 mins only,,過咗就俾其他人啦,,好多人等位噶真係,,我地6:10pm先全部入曬座,,快快手tick咗好多野食,,例牌要叫既係好多好多好多既三文魚呀^^,, 逐樣講下d野食啦,,蟹籽沙律: 妹妹指定要的,,未有嘗,,但賣相不錯=]三文魚刺身: 俾足,,肥美,,大家都讚好,,當晚食咗5碟,,應該過百塊三文魚,,quite good,,放題有呢個質素 ,,真係算唔錯 =]墨魚刺身: 太細件,,一條條咁好難夾,,不過都算新鮮既,,雞軟骨串: 入味=] 唔油,,喜愛雞軟骨既人要試下啦,,燒三文魚頭: 好快就冇,,所以一坐低就劃咗2件啦,,滑滑,,唔腥,,like,,清酒煮蜆: encore 之一,,清清的,,暖暖的蜆肉,,好舒服
蟹籽沙律: 妹妹指定要的,,未有嘗,,但賣相不錯=]
墨魚刺身: 太細件,,一條條咁好難夾,,不過都算新鮮既,,
雞軟骨串: 入味=] 唔油,,喜愛雞軟骨既人要試下啦,,
清酒煮蜆: encore 之一,,清清的,,暖暖的蜆肉,,好舒服,,
炸物: 唔太油,,但粉都系偏多咗小小,,唔太食到蝦味,,反而炸芝士就好正,,but半件好啦,,好膩噶,,xD
燒壽司: 激激激讚呀,, 1, 賣相好靚,,2,件件都好好味,,我自己encore咗6件,,心唸: 下次想食壽司黎呢度得啦,,何必去"元X" / "板X"? 抵好多=] PS: 鳗魚壽司都好正^^
豬頸肉: 哇,,送飯一流呀,,惹味既醬汁,,又甜甜地,,好入味,,啱曬我=]
其實仲叫咗好多野食,,但忘了影相掛住食,,哈,,好似"溫泉蛋"都好味,,好滑,,有糖心既感覺wo,,肥牛就可以免嘗,,味道一般但就很飽肚,, 弟弟叫了個炒飯,,忘了名字,,好大份,,一定要大家share先食得曬,,少人就唔好叫啦,,煲類都係,,咩海鮮煲嗰d都好大煲噶,,,
當晚一開始就冇咗帶子刺身,,金菇肥牛卷,,2個都是我鐘愛的,,有些失望啊,,但其他食物都好滿意,,6位只收5位錢,,計返每人都係HKD123.3,,好抵^^
呢度既服務員都好年青,,而且態度都很好,,有笑容,,仲會時不時黎問下你有冇漏單,,幫你追下單,,讚
第二次黎呢度食,,感覺好大進步=]