2019-01-13
同男朋友每個月都會為紀念日出去食下野,提醒對方記得對方陪自己行過幾多日與夜,男朋友之前同大學同學食過圓山,覺得好食,於是就提議黎呢度食,剛好我又唔太舒服,食中菜的話,正好可以叫D清淡D GE野食下。我地叫左炒A菜($75)、豉油皇新鮮雞($238)、台式肉燥扒豆腐($118)、台式肉燥飯($28),同埋台南擔仔麵($28)。炒A菜其實係香港GE油麥菜,食材非常新鮮,店家落鑊俾少少鹽炒,就已經夠哂好食,火喉拿掐得唔錯,菜保持到翠綠,而且食落冇渣,同好夠味,我同男朋友都係菜王,碟菜極速俾我地KO左。台式肉燥扒豆腐,男朋友知我鐘意食豆腐,所以特登叫俾我食,個醬做得非常唔錯,唔會好咸,而且肉燥唔會太多肥肉,仲有菜心同紅蘿蔔絲伴下碟,好開飯。男朋友最鐘意食媽媽煮GE鼓油雞,見到有同一款菜,即刻叫黎試試,雞件好入味,但係雞件仲係保持到嫩滑,有咬口。見到有細碗GE肉燥飯同擔仔麵,貪新鮮GE我地又點會唔試呢,所以我地無叫白飯。肉燥飯係用絲苗米,再有肉燥同醬汁拌成GE,味道咸甜適中,而肉唔會太多肥肉,好岩下飯;擔仔麵走清淡路線,麵都幾Q彈GE,細細碗,唔會令我地覺得太飽,頂胃。我地本身想叫豆花,但可惜G
我地本身想叫豆花,但可惜GE係我地得2個人,而木桶豆花係6人份GE,一定食唔哂,侍應生見我地扁噹嘴,於是好好咁話送芋頭西米露俾我地食,安慰我地呢D弱小心靈,認真好人,心都即刻甜返哂。
今次餐飯都食得幾開心,下次可以再黎過!