九龍城真係糖水鋪就係十步一間,好似7仔咁密糖伯府早已聽過,食飽飯行經一間糖水小店,裝修簡約舒服,好有小店温馨的格局,抬頭一看,鋪面叫糖"佰"府(?????) 係咁嘅樣嘅咩?唔係黑媽媽懶型嘅裝修咩? 唔緊要啦,時候尚早,第二個胃又ready, 趁人唔多,坐低先講!打開menu,見到熟口熟面嘅盆栽tiramisu, 哦! 大坑好出名個間……咁邊間打邊間吖………??唔緊要,都坐低左,見到有啲新花臣,一個係燉雙丸椰皇紫米,同埋雪糕waffle,仲有啲胃口,試下新野先雪糕窩夫Waffle係我心目中,就好似雞蛋仔咁,好易整人人識整,但唔係間間都好好食…有無心整有無認真調配,真係食得出現,試過一次,有間waffle 整到勁硬,"慘"到個咀損晒……不過糖佰府呢個waffle雖然係新嘗試,但食得出認真製作,拿捏得準,外脆內軟,配起煉奶,小小甜多多脆,加上我最愛嘅曲奇雪糕,一熱一凍,唔太甜,口感滿足,個肚都好滿足燉雙丸椰皇紫米老公點左呢個,一放低就聞到椰王勁香,唔食紫米我都試下個"湯底",又香又甜,有晒椰王味,下次等我都叫呢個,不過就要西米先^^橫掂時間仲早,同老闆娘吹下水,一講之下又係小店堅持,拒絕工廠
九龍城真係糖水鋪就係十步一間,好似7仔咁密

燉雙丸椰皇紫米
燉雙丸椰皇紫米

橫掂時間仲早,同老闆娘吹下水,一講之下又係小店堅持,拒絕工廠式經營,而其他疑似相同的鋪,就算倒霉啦…小店用心創新,真應該支持!