2017-04-15 891 浏览
边个话法国餐细碟又贵又唔饱?呢到价钱唔贵,好食仲食得饱添!今次第一次黎食,先自动波上左法包。有两种包类:法式酥条同法包条,配上银鱼沙律酱。包类拎上手仲暖,已见诚意,法国包皮一如既往偏硬,但白面包部份香软,点埋沙律酱酸酸甜甜,食完仲想再食。Set dinner starter点左烟吞拿鱼片伴牛油果酱,朋友点左蒜香大虾小墨鱼酥皮挞。烟吞拿鱼片好甜,系鲜甜,好惊喜烟熏过都保留到鲜甜味!除左牛油果酱,伴碟上的橙色酱一样好好味,酸酸味味,解左牛油果种小腻感。小墨鱼酥皮挞我就冇食,比唔到意见。但朋友话小墨鱼好爽口,好甜!main course 点左烩牛面颊米型意大利粉伴巴马臣芝士及新鲜时菜,朋友就豪啲,点左波士顿龙虾扁意粉配龙虾炖蛋。米形意粉好得意,外形同risotto好似,但口感系意粉口感。意粉细细粒反而仲索到更多芝士酱味。另外牛面颊煮得超淋,刀都唔洗用,只系用叉就杯得散。除咗煮得淋,仲好入味。不过略嫌新鲜时菜太少,只有少量蘑菇同翠玉瓜。朋友个龙虾扁意粉就真系抵食到烂。个炖蛋超浓龙虾味,口感creamy,好似食紧龙虾味版北海道炖蛋,龙虾肉更加唔使讲,啖啖肉又鲜甜。而个扁意粉其实亦都相当入味,但应
边个话法国餐细碟又贵又唔饱?呢到价钱唔贵,好食仲食得饱添!

烟吞拿鱼片伴牛油果酱
蒜香大虾小墨鱼酥皮挞
烩牛面颊米型意大利粉伴巴马臣芝士及新鲜时菜
龙虾炖蛋
波士顿龙虾扁意粉
而个扁意粉其实亦都相当入味,但应该系个炖蛋太过浓味,朋友话头几啖意粉好似唔够味,不过作为jam人啲野食嘅我,一食就已经觉得意粉充满龙虾味!
其实食完已经饱,但眼见D甜品来来往往,真系好吸引。最终又一人一个甜品。我嗌左Australian pear poached with strawberry port wine sauce and pear sorbet,计体积呢到应该有2个梨,要一个人食哂真系好饱!梨好淋,充满酒味,应该系比酒浸左好耐!超好食。
朋友要Raspberry apricot cake with Green apple Sorbet ,佢果个仲饱!因为佢中间系CAKE,颇滞。个人认为梨好食D。
最后,仲有SNACKS 伴餐茶!我提议由蛋白饼起向朱古力曲奇食起,因为甜度亦慢慢增咁,咁就唔会抢哂其他甜点嘅味道!边个话法国餐食唔饱?我食完行埋APM都仲饱到上心口~