餐厅: The 5B Private Corner
资讯:

2019-01-23 82 浏览
難得放假,就去遠少少,嚟到荃灣比較邊緣嘅工廈區,裡面有一間別有洞天嘅樓上CAFÉ工廈環境比較殘舊而光線幽暗,一路行過,不期然都會有啲唔自在,不過一到CAFÉ門口,即刻喜出望外CAFÉ內部裝修好有心思,燈光柔和明亮,所有擺設、裝飾,都營造出輕鬆、溫暖嘅感覺背景播放住耳熟能詳嘅本地流行曲,更添親切感不過個人就覺得播返啲輕柔嘅爵士樂會更好FEEL~座位間都有一定空間,坐落都好舒服,最靠窗邊仲有一排吧枱位,算係睇得到海景,天色好嘅時候,相信景觀都會唔錯因為當日身體狀態唔好,胃口麻麻,就點咗一道感覺比較少見、清新嘅沙律——青蘋果燕麥乳酪沙律因為店員同我講咁啱青蘋果無晒貨,就轉咗紅蘋果食物一上枱,就俾佢嘅賣相吸引或紫或綠嘅各款沙律菜、帶皮嘅紅蘋果片,再加上淋面嘅純白乳酪+微微金黃嘅原片燕麥,色彩繽紛嘅配搭,已經先聲奪人,增加食慾蔬菜夠新鮮爽口,紅蘋果脆甜,乳酪取代一般醬汁嘅角色,酸味刺激味蕾,配上淡味嘅菜葉燕麥及微甜蘋果,各種材料間互相平衡,更顯清新雖然CAFÉ位置僻咗少少,但環境及食物都有一定水準,仲有唔少遊戲同書籍可供客人借玩借閱,都不失為一個聚會或消磨時間嘅好地方~
難得放假,就去遠少少,
嚟到荃灣比較邊緣嘅工廈區,
裡面有一間別有洞天嘅樓上CAFÉ

工廈環境比較殘舊而光線幽暗,
一路行過,不期然都會有啲唔自在,
不過一到CAFÉ門口,即刻喜出望外
[IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2Ffff4b7a6-2c9c-4227-b4c8-9049590d4059.jpg]
CAFÉ內部裝修好有心思,
燈光柔和明亮,所有擺設、裝飾,
都營造出輕鬆、溫暖嘅感覺
背景播放住耳熟能詳嘅本地流行曲,更添親切感
不過個人就覺得播返啲輕柔嘅爵士樂會更好FEEL~
座位間都有一定空間,坐落都好舒服,
最靠窗邊仲有一排吧枱位,
算係睇得到海景,天色好嘅時候,
相信景觀都會唔錯

因為當日身體狀態唔好,胃口麻麻,
就點咗一道感覺比較少見、清新嘅沙律——
青蘋果燕麥乳酪沙律

因為店員同我講咁啱青蘋果無晒貨,就轉咗紅蘋果
食物一上枱,就俾佢嘅賣相吸引
或紫或綠嘅各款沙律菜、帶皮嘅紅蘋果片,
再加上淋面嘅純白乳酪+微微金黃嘅原片燕麥,
色彩繽紛嘅配搭,已經先聲奪人,增加食慾

蔬菜夠新鮮爽口,紅蘋果脆甜,
乳酪取代一般醬汁嘅角色,
酸味刺激味蕾,配上淡味嘅菜葉燕麥及微甜蘋果,
各種材料間互相平衡,更顯清新

雖然CAFÉ位置僻咗少少,
但環境及食物都有一定水準,
仲有唔少遊戲同書籍可供客人借玩借閱,
都不失為一個聚會或消磨時間嘅好地方~
2019-01-19