2020-06-07
精緻高質長輩生日飯~~~大舊媽咪生日 作為超級二十四孝女友 男朋友媽咪生日當然唔可以怠慢啦 所以今日我就早早咁預訂左呢一間大圍小館黎同佢慶生 auntie一嚟到見到間餐廳咁是正 已經好開心 不斷咁讚我乖😆呵呵呵 ~~~坐低之後 服務員就為我哋送上兩款好精緻嘅小食 包括係琥珀合桃同話梅涼瓜 兩個味道都做得超好 合桃甜甜地好香脆 涼瓜帶有少少話梅味 好特別~~~之後我就開始發板點餐 我點左蜑家鮮魷 砂薑鮮雞 啫啫唐山菜煲 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 最後再叫左伯母最鍾意食嘅紫米糕同馬豆椰汁凍糕~~~蜑家鮮魷超級香脆餐廳話佢哋用咗日本柚子鹽灑係上面 難怪嗰個鹹味特別清新 好好食 ~~~沙薑鮮雞 我哋只係叫咗半隻 份量已經超級多 呢隻無激素嘅農場雞 據說係養足一百日 無添加激素 冇化學劑 添加劑 冇人造色素 係食天然粟米大 由生蛋 孵蛋到飼養 全部都係香港農場完成 令人食得非常安心 而食落去 果然味道都係不一般 雞肉比平時嗰啲雞紮實得多 雞味亦比較重 係傳說中嘅 雞有雞味嘅靚雞😆~~~ 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯亦令Auntie讚不絕口 啲蟹好新鮮 蒜香又好惹味 薑米細細長長咁 食落感覺米香幾重 最後再加埋個
~~~
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯亦令Auntie讚不絕口 啲蟹好新鮮 蒜香又好惹味 薑米細細長長咁 食落感覺米香幾重 最後再加埋個啫啫唐山菜煲黎餸飯 成餐 有肉 有菜 有海鮮 做生日飯真係好適合
~~~
而甜品紫米糕同馬豆椰汁凍糕亦冇令我哋失望 椰汁味超級重 而且質地整得好滑 好好食
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
大圍小館 (大圍)
大圍積福街92號地舖