2022-06-30
這間🇯🇵日本菜餐廳主打高級🍣廚師發辦、🥩鐵板燒。餐廳裝修充滿藝術感之餘,感覺好優雅,而且環境寬敞舒適。我同朋友都好鍾意食鐵板燒,所以就提早預訂了品嚐一下😋.最喜歡就是坐在吧檯前,可以一路欣賞師傅的手藝和交流之餘,還可以一路品嚐美食👍🏻餐廳選用的食材都好高質,難得一場來到,我們就選了較貴的鐵板燒餐💕.鐵板燒二人前(晚餐) $2880.🥗日式沙律沙律菜好新鮮,入面還有車厘茄,配上沙律醋好開胃。.🍣特尚刺身三點這個造型真的超精緻,三款刺身🐟分別係:鰤魚、鮫鰈魚配柚子汁、中拖羅配芥末籽。由左至右食起,慢慢品嘗由淡到濃的層次。最後還配有一粒山桃漬,俾你清一下口腔,繼續品嚐下一道菜💕.🦞澳洲龍蝦龍蝦好新鮮,而且肉質彈牙,鮮味十足,配上由師傅調製的蝦膏特調的醬汁一起食,味道更加惹味😋.🦆香煎鴨肝這個真的有驚喜👍🏻第一次食到甘出色的香煎鴨肝。鴨肝外層煎得好香脆,咬下去有口感入口即溶的幼滑感覺,令人難忘🥰.🐟鐵板白鱈魚白鱈魚的魚皮煎得好香脆,雪白的魚肉經煎後,食落外微脆內嫩滑,充滿魚油香。.🐮A5日本和牛薄燒又係我至愛嘅和牛薄燒,用上高質A5日本和牛。師傅將和牛🐮輕煎,再捲入炸蒜蓉和香葱,已經聞到陣陣香
鐵板燒二人前(晚餐) $2880
🥗日式沙律
沙律菜好新鮮,入面還有車厘茄,配上沙律醋好開胃。
🍣特尚刺身三點
🦞澳洲龍蝦
🦆香煎鴨肝
🐟鐵板白鱈魚
🐮A5日本和牛薄燒
又係我至愛嘅和牛薄燒,用上高質A5日本和牛。師傅將和牛🐮輕煎,再捲入炸蒜蓉和香葱,已經聞到陣陣香氣。配上伴碟的Wasabi和師傅自家製的🧄蒜片一齊吃,食落口感和味道都好豐富,充滿肉汁,真係好滿足💕
🍚鐵板燒炒飯
炒飯夠乾身,而且粒粒分明。每粒飯都沾滿蛋漿,配上香蔥、煙肉、雜菜,食落十分香口惹味😋
🥬時令野菜
入面有椰菜絲、芽菜、紅蘿蔔絲等,口感清爽。
🥣湯品
龍蝦湯十分足料,師傅用上大量🦞龍蝦殼等煮成,味道好香濃,口感creamy之餘,重有啖啖龍蝦肉。
🍨甜品
是日甜品係柚子雪芭、抹茶日式蕨餅,賣相好和風。柚子雪芭🍨酸酸甜甜,一解油膩感,感覺好清新;抹茶日式蕨餅🍵散發著淡淡茶味甘香,為完美的一餐畫上句號💕