2019-07-09 371 浏览
聽講石門開左好多餐廳,有朋友話有間西餐廳既生蠔同牛扒非常出色,鍾愛生蠔既我,點會錯過呢個機會。今日食既餐廳叫su casa,一入門口侍應熱情招待我地坐低。睇完餐牌,我地叫左當日店長推薦既精選生蠔,分別係南非既Namibia,同埋法國著名既Gillardeau。店長推薦我地先食南非生蠔,因為法國蠔比較味濃。南非蠔一入口非常鮮甜,口感creame。而法國Gillardeau,入口海水味濃,爽口,後勁強勁,味道鮮度均屬上等,實是難分高下。上完餐湯同包之後就輪到主菜啦,首先係黑椒牛柳絲意粉,中式菜名,西式煮法。好多餐廳會烚定,過完冷河再擺落雪櫃,咁樣啲意粉就唔會痴埋一舊舊,而且方便,但缺點就係沖走左表面既淀粉質,令到意粉掛唔到汁。而呢度意粉即叫即烚,再炒製,無過到冷河,令到每一條意粉都掛到汁,加埋嫩滑牛肉,無懈可擊。接住落黎係炭烤美國特級牛肩扒,輕輕用刀篤一篤好有彈性,切開係完美既粉紅色,入口稔滑,牛肉味好重,同出面扒房比較有過之而無不及。甜品係車厘子金寶脆脆配雪糕,一個甜品杯入面,好多種生果,果醬,脆脆,薄荷葉,未打開蓋前仲有煙燻效果,味道甜甜酸酸,煙燻味突出。係石門呢啲新發展既邨都有呢啲咁

係石門呢啲新發展既邨都有呢啲咁高質既餐廳,有機會一定會一家大細再一齊黎👍🏻👍🏻
2019-07-08