維園阿伯既浪漫...就係食TONY WONG既CAKE 講真依家既CAKE SHOP開到成行成市,好多間價格定位都係$3X-5X一件, 食件CAKE已經係一份碟頭飯既價, 所以維園阿伯對CAKE既要求十分之高 PATISSERIE TONY WONG係暫時唯一一間會令維園阿伯不斷想再去幫襯既CAKE SHOP, 皆因佢既CAKE係少有"內外兼備"既CAKE, 次次食唔同款既CAKE都無失望過!今次試既係LYCHEE DOME ($42) 同 RASPBERRY ST HONORE GATEAU ($45)雖然店入面得三個位,但係好好彩好多顧客都係take away, 所以我地就有位坐, 亦係我地第一次堂食TONY WONG既CAKE 其實堂食個環境都唔錯, 牆上掛住一幅幅法國風情畫, 感覺都幾浪漫寫意 (沒人搭抬就係囉 )首先試既係LYCHEE DOME, 係忌廉貓捒既。好明顯忌廉貓係比佢既外表吸引左, 始終好多女士都鍾情於玫瑰花 。  不過要注意, 塊花瓣只係裝飾,唔食得既!LYCHEE DOME 食落去整體既味道好似TONY WONG YOGURT條LINE -- SMIL
維園阿伯既浪漫...就係食TONY WONG既CAKE

。  不過要注意, 塊花瓣只係裝飾,唔食得既!

LYCHEE DOME 食落去整體既味道好似TONY WONG YOGURT條LINE -- SMILE既 THE GARDEN。外層既白朱古力有陣陣荔枝既清香, 淨食其實唔太特別,不過連埋內裡既RASPBERRY JAM食就好好味, 再加埋D 果仁碎, 味道同口感都好有層次! 可惜, 略嫌D RASPBERRY JAM少左D。 味道係好, 但係比較STANDARD, 有一種一食就知係TONY WONG出品既感覺~
另一款RASPBERRY ST HONORE GATEAU 係令維園阿伯同忌廉貓讚不絕口, 食過番尋味既CAKE!!

呢一款CAKE絕對物超所值, 因為一食就知用既材料係HIGH QUALITY而且製作應該需要花唔少功夫。
最頂既朱古力薄片真係超超超超薄,朱古力味濃。
接住個層既CREAM, 食落令我地十分驚喜! 首先忌廉貓其實好怕食D有色既CREAM, 因為多數唔係味假就係過甜。雖然已經EXPECT TONY WONG既出品會係好D, 但點知原來係BETTER THAN I HAVE EXPECTED! 啡色既朱古力CREAM味道十分之濃但一D都唔HEAVY唔過甜; 粉紅色既RASPBERRY CREAM同樣唔過甜, RASPBERRY既味道亦清新討喜

至於CREAM與CREAM之間既PUFF係忌廉貓最愛既部分。PUFF面頭CARAMLISED左, 所以會比較硬

PUFF 入面應該係CUSTARD, 但係佢唔會過甜; 最特別係佢既TEXTURE似EGG PUDDING, 成個PUFF食落口係絕對外脆內軟!

雖然張相SHOW唔到但其實依件CAKE既底層係拿破龠!!!
將拿破龠連埋上面既CREAM一齊食係十分美味!!

雖然味道上RASPBERRY ST HONORE GATEAU已接近滿分,但美中不足之處係拿破龠太硬, 比較難切, 所以食起上黎比較"論盡", 亦難以一口CREAM配一口拿破龠呢!
 ANYWAY, RASPBERRY ST HONORE GATEAU還是非常值得一試的!
PATISSERIE TONY WONG, WE'LL BE BACK SOON!
$43.5 (晚餐)