2021-04-01 173 浏览
睇完苹果嘅介绍之后就一直都想嚟呢间位于中环嘅中法fusion素菜餐厅,可惜食肉兽先生一直唔肯就范,今日终于揾到朋友陪我嚟体验一下。餐厅嘅环境同餐具都好精致,一入座枱上已经放咗小食盅,打开系香脆可口嘅腰果仁,咸淡适中。难得嚟到当然要嗌呢道唔少人推介嘅炖汤,用茶壶上倍感精致,份量唔算多,但用上珍贵嘅黑虎掌菌同鸡油菌,营养价值丰富,入口味道香浓,绝对唔输蚀俾加咗肉类嘅炖汤。玫瑰叉烧系餐厅嘅招牌菜,当然亦唔可以放过,玫瑰叉烧卖相精致,伴上自家制嘅玫瑰花瓣酱,连碟上面嘅装饰都可以食用,好有心思。素叉烧虽然系常见嘅素菜,但要整得神似绝对唔容易,做到色香味俱全亦好考师傅嘅手艺。素叉烧口感同半肥瘦嘅叉烧非常近似,味道更加可以媲美真正嘅叉烧,自家制嘅酱汁更加隐隐透住淡淡嘅花香,食多几件都唔会腻。素鹅肝球配上松露白汁同脆卜卜嘅多士,一上枱已经闻到香喷喷嘅松露味,色泽金黄,令人食欲大增。咬开香脆嘅外层,内里系满满嘅素鹅肝蓉,绵滑香浓,细腻嘅口感同脆卜卜嘅外皮形成强烈对比,加上同样醉人嘅松露白汁,令香气同味道更上一层楼。食完素鹅肝球意犹未尽,仲可以用香脆嘅多士沾上松露白汁同榄油珍珠嚟食,亦系另一个完美配搭。大

黑虎掌炖鸡油菌炖汤

大烤菇意大利饭

大烤菇意大利饭卖相同样精致,意大利饭口感弹牙,加入粟米粒同露笋粒倍感清新,减低腻滞感。
大烤菇意大利饭

大啡菇加上带有微微拉丝效果嘅半溶素芝士零舍吸引,必须一赞大啡菇烤得恰到好处,菇味香浓之余,入口仲非常juicy!
黄金脆皮燕麦奶 $68 纯素朱古力蛋糕 $68

甜品方面我哋嗌咗侍应推介嘅朱古力纯素蛋糕同黄金脆皮燕麦奶,各有千秋。朱古力纯素蛋糕味道香浓而且唔会太甜,口感绵密之余带少少心太软嘅感觉,好有惊喜!
黄金脆皮燕麦奶 $68 纯素朱古力蛋糕 $68
黄金脆皮燕麦奶比一般嘅炸鲜奶更香口,表面嘅脆脆一啲都唔油腻,用燕麦奶代替鲜奶亦更健康。
今次嘅素食体验令人非常难忘,食物无论卖相定味道都唔输蚀比一般嘅荤菜,配搭上更加显得出厨师嘅用心,非常推荐!

黑虎掌炖鸡油菌炖汤
  • 黄金脆皮燕麦奶并纯素朱古力蛋糕