是日晚上黎到位於尖沙咀棉登徑的「木户」,係一間主打日本串燒的餐廳。裝修甚具日本居酒屋風味🏮,Bar枱位置更加可以欣賞日本師傅製作食物嘅英姿菜單上嘅選擇以串燒為主,木戶主打日本奈良的大和妃子雞,飼養天數為一般日本雞肉的兩倍以上淡路島產新玉蔥配自家製雞肉火腿沙律🥗新玉蔥絲味道特別清甜,雞肉火腿味道清淡,伴隨雜錦沙律菜及車厘茄粒,加上酸甜開胃的醬汁,感覺好清新,開胃前菜之選日本大和雞雞心一隻雞只有一個心,所以雞心部位的串燒非常珍貴。第一次食雞心,口感都幾特別,頗具嚼勁。用汁燒又香又入味,一d都唔會腥日本大和雞雞頸肉雞頸肉比較肥美,肉質有彈性,油脂感豐富,簡單的鹽燒突顯了雞頸肉本身嘅鮮味自製雞肉丸配黃金蛋餐廳自家製嘅雞肉丸棒肥瘦適中,甚具咬口,雞肉味濃郁,配上甜醬油及日本生雞蛋🥚好好食呀燒日本青椒仔我個人好鍾意食日本青椒仔,口感特別鮮嫩無榨日本產吉列松葉蟹腳金黃香脆的天婦羅外層唔會太熱氣,內裏係啖啖鮮蟹腳肉,好鮮甜美味牛油果豚肉卷肥美五花腩豚肉包住香滑牛油果🥑味道又幾夾喎明太子紫蘇豚肉卷半肥瘦嘅豚肉包著滿滿的明太子,口感同味道都好豐富,鹹香滋味,紫蘇葉令到味道更加昇華宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒日本

淡路島產新玉蔥配自家製雞肉火腿沙律🥗

日本大和雞雞心

日本大和雞雞頸肉

自製雞肉丸配黃金蛋

燒日本青椒仔

我個人好鍾意食日本青椒仔,口感特別鮮嫩無榨

日本產吉列松葉蟹腳

牛油果豚肉卷

肥美五花腩豚肉包住香滑牛油果🥑味道又幾夾喎

明太子紫蘇豚肉卷

宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒

日本師傅即席在場表演炭火鐵板燒雞腿肉,火光熊熊,雞肉燒至半生熟,肉味香濃,多左一份炭燒香

日式鹽昆布飯團

最後仲點左個飯團作為結尾。紫菜好香脆,包著簡單又美味的昆布及日本珍珠米飯🍙