2021-02-10
同男朋友行街買衫,行完都有啲肚餓見到呢間喺將軍澳新開嘅塚田食堂,專食日本料理,好似都幾吸引,一於去試吓。我哋分別各自叫咗個定食,男朋友就嗌蛋包飯配炸魚,我就叫個烤魚定食,每款定食都可以包左出邊嘅沙律吧任食,同埋飲品任飲,感覺都幾抵。沙律同飲品嘅款式都好豐富,仲有唔同嘅醬汁,見唔少人都飲佢哋嘅特製茶飲,味道都唔錯嘅!蛋包飯定食嘅份量好大,真係非常豐富,加埋炸魚好香脆,就算男仔都食唔晒!佢嘅薯仔沙律同埋配菜都好好食,值得一試!烤血鯛配鹽㽤烤雞定食,淨係賣相都夠晒豐富,除咗一般嘅前菜麵豉湯等等之外,條魚足足有兩隻手掌咁大條,感覺兩個人食都夠。魚肉結實有魚香,外皮燒得好香口,就算唔加醬汁都好好味,烤雞味道好香雞肉嫩滑但清爽,配飯食真係好好味。兩個人每人一百左右, 午餐嚟講價錢都唔貴,但質素好好,更加包左咁多款唔同嘅飲品同沙律,對於大胃王來講一定夠飽。