2019-07-08
星期六左放工同男友去食完牛角包後再行埋電腦廣場,又開始覺得肚餓,上網search 見到灣仔原來都有Espuma,仲要最近做緊secret beach afternoon tea set,賣相好吸引,同埋我之前食過夜晚都覺得好食,我想帶男友黎食好耐架喇,但平時夜晚勁full 要早半個月book位先食到晚餐,所以今次行開附近可以睇下有無位,順便帶佢黎e 間食佢個tea set。今次一去到就有位好好彩,仲可以坐卡位,望出去係合和中心同山景,餐廳環境夠靜,同朋友黎嘆個下午茶傾下計真係一流。餐廳裝修都好有心思,bar枱用烏絲燈泡營造復古氣氛,隔離仲有幅牆好似舊時學校既黑板寫上好多formula,打卡一流。一坐低,侍應好細心提供兩杯暖水比我地飲同慢慢揀食咩。最後我地叫左二人套餐Secret beach afternoon tea包兩杯飲品 ($258),我地揀左試下佢杯Novell咖啡。先黎杯Novell咖啡,杯上印有餐廳名,一個用橙色杯,一個用粉紅色杯,好colorful,我都幾鍾意杯咖啡,飲落杯咖啡好有果香味,帶微酸岩晒我。再黎係一碟兩件小鬆餅配蜜糖同忌廉,鬆餅味道都唔錯,加埋蜜糖一齊食味道都
一坐低,侍應好細心提供兩杯暖水比我地飲同慢慢揀食咩。
再黎係一碟兩件小鬆餅配蜜糖同忌廉,鬆餅味道都唔錯,加埋蜜糖一齊食味道都幾夾,如果配埋果醬會更加好。
之後侍應搬左一個木箱過黎,個木箱都幾大個,侍應一打開,原來啲食物就係放晒係木箱裡面,比起平時食開既三層英式甜品架,今次餐廳用木箱裝住啲食物會特別好多,用黎打卡一流。個木箱入面仲會播放海浪聲,店員話如果我地唔鍾意海浪聲可以熄左佢。
木箱入面一共有八款點心及甜點,每款兩件,份量都幾多。
我比較鍾意先食咸點再食甜點,先講個牛油果蝦多士卷,新鮮製造,食果陣仲熱,用麵包包住炸蝦同牛油果再攞去焗,外脆內軟,衣個幾特別幾好食。
再食釀蟹蓋,裡面有洋蒽粒同甘荀粒,好香口,味道調得唔錯👍🏻,連我男友唔鍾意食洋蒽既人都食晒成個,可想而知幾好味😋。
再食巴馬火腿撻,巴馬火腿下面係蜜瓜球,配埋火腿一齊食最夾,但個撻係紅菜頭汁製造,我唔太喜歡紅菜頭既味道,所以無食到個撻。
之後再食牛肉芝士漢堡,成個包都幾大個,塊牛肉好厚身,但如果可以加埋洋蒽粒落牛肉度一齊煎會更加完美。
再試埋個菠菜忌廉伴烤雞柳,衣個出奇地好好食,菠菜蓉加埋忌廉一齊食好滑,加埋粒雞柳一齊食超夾,淡淡既菠菜味好突顯到烤雞柳既味道👍🏻。好味道 !
仲有個柚子吉士撻,除左賣相都好吸引,食落個撻夠脆身,柚子粒都新鮮,撻入面係甜甜地既吉士醬,好味,略嫌佢太細件,好食到唔多夠喉。
再食個車厘子帽子蛋糕,車厘子好甜好多汁,蛋糕都夠鬆軟,食落有蛋味又唔會太甜。
再食個香橙果凍,個樣好得意,我估餐廳將橙肉攞出黎做橙汁再加啫喱粉放返入橙皮度做啫喱😊 啲啫喱好似橙汁先生味咁,好味。
個紅莓慕絲甜筒,慕絲好滑,紅莓味都唔錯,唔係藥水味,但太遲食個甜筒,令到個甜筒淋左喇,下次要一上枱就食左先。
仲有個鮮果布甸,都算多生果,有好耐無食過既龍珠果,有士多啤梨,哈密瓜,同奇異果,全部生果都好新鮮,布甸裡面有少少蘭香子,食落好清新,唔會好甜。
兩個人食晒咁多件點心夠晒飽,好滿足。下次行開附近可以再encore😋。