2023-01-21 76 浏览
去親台灣旅行都會一定到夜市行,感覺到當地嘢食好味之餘亦大眾化,所以冇諗過台式食物亦可食得夠精緻。 話說今日朋友相約呢間台式餐廳晚飯,位置就在銅鑼灣v point 的地庫,尚算幾方便,一到步見到呢間餐廳幾夠格調,環境光線帶點幽暗像是西餐餐廳營造氣氛充滿情調。Menu 上的選擇頗多,亦有套餐提供悉隨尊變。 金銀蒜泥五花白肉 五花白肉本身味唔出,但有蒜蓉係另一回事,加上中間夾住條青瓜,味恰到好處,蒜蓉香口唔攻鼻,唔錯。富貴黃金大虎蝦 每一隻都係大size,這種蝦身會比較厚,所以煎煮嘅時候要掌握得好,如果唔係就會好「鞋」。蝦有彈性,加埋不太多嘅醬汁,配搭得意。蟹鉗肉鬆蛋捲端來嘅時候好似煎蠔餅,但一咬落去就即刻食到蟹嘅濃味,整道菜都很鬆化香口。佛跳牆果有齊鮑魚、海參、花膠夠料,湯水幾濃,應該係燉咗幾耐時間,飲完飽飽哋,不過仲有美食當然會輕易投降啦。呢餐食到滿滿滋味,加上環境有種優雅嘅感覺,食落確係很舒服。

Menu 上的選擇頗多,亦有套餐提供悉隨尊變。

金銀蒜泥五花白肉

富貴黃金大虎蝦
蝦有彈性,加埋不太多嘅醬汁,配搭得意。

蟹鉗肉鬆蛋捲

佛跳牆果

呢餐食到滿滿滋味,加上環境有種優雅嘅感覺,食落確係很舒服。