2020-02-18 41 浏览
行完將軍澳海旁,就見到一排好chill嘅餐廳,由於疫情影響,本身嘅台灣trip cancel咗,唯有搵返間台灣嘢彌補下。餐廳好有sense,為咗保障員工同食客嘅安全,每位客人入餐廳之前都要測試體溫同埋搽酒精搓手液消毒雙手,值得讚賞。餐廳格局好寬敞舒服。每一張枱都有一個獨有嘅QR code,客人只需要scan QR code就可以用自己嘅電話點菜,方便又快捷又可以減少人之間嘅接觸,尤其是而家呢個非常時期。口水雞三小拼盤:口水雞估唔到都幾辣,惹味十足;糖心蛋熟嘅程度啱啱好,小小流心,正!滷水豆腐一直係我嘅最愛,滷水未夠濃,好味~鹽酥雞扒魯肉飯:雞扒超級無敵大塊,炸得酥脆入味,魯肉飯嘅肉係偏瘦嘅,符合返香港人嘅口味,另外仲附送三種前菜,包括花生、涼拌木耳同青瓜。魯肉配時菜:第一次食呢個配搭估唔到有幾夾喎,原本以為配埋魯肉會好滯,點知完全唔會,反而增加左菜嘅甜味。戀戀蚵仔煎:味道不過不失。黑糖珍珠鮮奶:好大杯,少左甜之後我覺得甜度啱啱好,珍珠黑糖味濃,送台灣美食至夾之選。總括嚟講,呢間餐廳嘅嘢食平靚正,天氣好嘅時候仲可以坐喺室外望住海旁食添,不過一定要等疫情過後先好咁做啊!!

戀戀蚵仔煎:味道不過不失。
2020-02-11